„Cuvântul lui Dumnezeu este sămânţă, intră în inima noastră şi se înrădăcinează acolo“
În programul evenimentelor prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost inclusă şi resfinţirea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Roşca din Iaşi. Slujba a fost oficiată ieri, 11 octombrie 2015, de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Târnosirea locaşului de cult a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată pe o scenă special amenajată. În ciuda vremii reci şi ploioase, credincioşi din întreg municipiul, dar şi pelerini din alte zone ale ţării au participat la acest moment de sărbătoare. La slujbe a participat şi arhimandritul Elisei, stareţul mănăstirii athonite Simonos Petras, cel care a adus la Iaşi moaştele Sfintei Maria Magdalena.
Efortul depus de mai bine de 23 de ani de preoţii Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Roşca din Iaşi, precum şi de comunitatea parohială a fost ieri încununat prin slujba de resfinţire a locaşului de cult. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Printre cei ce au slujit s-a numărat şi arhimandritul Elisei, stareţul Mănăstirii Simonos Petras din Muntele Athos, de unde au fost aduse la Iaşi moaştele Sfintei Mironosiţe şi întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena. Sfinţia sa a rostit şi cuvântul de învăţătură, la finalul Liturghiei ce a urmat slujbei de resfinţire: „Cuvântul lui Dumnezeu este sămânţă, intră în inima noastră şi se înrădăcinează acolo şi face roadă. Ştiţi ce roadă aduce? În primul rând, încălzeşte inima, iar la această biserică unde suntem cu toţii adunaţi, deşi este frig afară, dacă aşezăm în inimile noastre cuvântul lui Dumnezeu, ne vom încălzi şi trupeşte, şi sufleteşte. Mai mult decât atât, cuvântul lui Dumnezeu aduce iubire în inimă, aşa cum a adus în inima Sfintei Maria Magdalena. Acest lucru îl săvârşeşte şi în inimile noastre cuvântul lui Dumnezeu: aduce, lucrează şi creează iubirea divină. De asemenea, cuvântul lui Dumnezeu aşezat în inimile noastre va aduce cu sine şi puterea de a ierta. Nu lasă în inima noastră să existe concurenţă, ranchiună şi răutate“.
Părintele Vilie Doroşincă, protoiereul Protopopiatului Iaşi 2, a dat citire hrisovului de resfinţire la finalul slujbei, după care Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de apreciere pentru întreaga lucrare de la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Roşca, mulţumind tututor ctitorilor şi binefăcătorilor: „Resfinţitu-s-au, binecuvântatu-s-au lucrările făcute la această sfântă biserică. Mulţumim lui Dumnezeu că locaşul de închinare a revenit la frumuseţea cea dintâi, cum a fost la mijlocul veacului al XIX-lea. Vedem acum biserica frumoasă şi iubită de credincioşii acestei parohii şi de cei care îşi găsesc aici odihna sufletească. De aceea, permiteţi-mi în numele Sfintei Mitropolii să-i mulţumesc părintelui Viorel Sevastre pentru toată această strădanie depusă la locaşul de cult, strădanie la care, în ultima perioadă, în ultimii 11 ani, a participat şi fratele co-slujitor, părintele Ciprian Ciuntu“.
Ultimul cuvânt i-a aparţinut părintelui Viorel Sevastre, parohul bisericii resfinţite, care a punctat câteva din lucrările efectuate în ultimii ani la sfântul locaş. Pentru implicarea de care a dat dovadă, părintele Viorel Sevastre a fost hirotesit de IPS Părinte Teofan întru iconom stavrofor, iar părintele co-slujitor Ciprian Ciuntu a primit rangul de iconom. De asemenea, principalii binefăcători au primit diplome şi distincţii de vrednicie.
Credincioşii prezenţi la slujba de sfinţire, deopotrivă bărbaţi şi femei, s-au închinat în Sfântul Altar, primind binecuvântare de la un preot.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“- Roşca din Iaşi, numită şi Biserica „Sfinţii Voievozi - Roşca“, este situată în cartierul Tătăraşi şi datează din secolul al XIX-lea, fiind ridicată pe locul unei alte biserici de lemn, ce data din secolul al XVII-lea. În ultimii ani, s-a reuşit consolidarea şi înfrumuseţarea locaşului de cult, atât la exterior, cât şi la interior, pictura fiind executată în tehnica frescă.