Cuvioasa Parascheva, cinstită în eparhiile transilvane
Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost cinstită pe meleaguri transilvane, numeroase locașuri de cult monahale și din parohii având-o ca ocrotitoare. Cu această ocazie, numeroși credincioși au mers în pelerinaje la mănăstirile cu hramul „Sfintei Cuvioase Parascheva” și au primit ca îndemn din partea ierarhilor să urmeze exemplul faptelor bune ale sfintei.
Mulțime de credincioși din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, precum și din zonei Moldovei, a participat vineri, 14 octombrie, la hramul mănăstirii clujene de la Râșca Transilvană, așezământ aflat sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Slujbele speciale dedicate sărbătorii hramului au început joi seara, cu Privegherea, oficiată în cinstea sfintei ocrotitoare și au continuat vineri cu Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de peste 35 de preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură al Părintelui Mitropolit s-a intitulat „Fără luptă nu-i cunună”, făcând referire la lupta duhovnicească pe care Sfânta Cuvioasă Parascheva a dus-o de-a lungul vieții sale pământești pentru a ajunge la cununa sfințeniei. Citând din troparul Cuvioasei, IPS Mitropolit Andrei a explicat că, „prin nevoința ei, cea care a fost zidită după chipul lui Dumnezeu s-a mântuit, iar nouă, celor de astăzi, ne transmite să nu ne uităm la trup pentru că este trecător, ci să avem grijă de suflet pentru că el este nemuritor”.
La finalul Sfintei Liturghii, starețul Casian Ioana i-a mulțumit IPS Mitropolit Andrei pentru participarea la sărbătoarea hramului mănăstirii și pentru neîncetata purtare de grijă. La rândul său, Părintele Mitropolit l-a felicitat pe părintele stareț, pentru pictura bisericii, realizată în tehnica frescă de către o echipă de pictori din București, condusă de profesorul Alexandru Nicolau. Sărbătoarea Mănăstirii Râșca Transilvană s-a încheiat cu sfințirea crucii cu postament din spatele Sfintei Mese, obiect donat de o familie de credincioși români din Franța.
Situată în zona Munților Apuseni, la confluența drumurilor care unesc județele Cluj, Alba și Bihor, pe locul unde s-au luptat și s-au jertfit mulți fii ai neamului românesc, Mănăstirea Râșca Transilvană este un loc de reculegere și rugăciune pentru toți pelerinii ce-i trec pragul.
În anul 2002, la solicitarea credincioşilor din această zonă, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, au început lucrările noii biserici, al cărei hram este „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Tot în 2002 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, care a fost pictată în ultimii trei ani.
Eroii neamului, cinstiți la Morlaca, Huedin
Satul clujean Morlaca situat la poalele Măgurii, în Protopopiatul Huedin, a fost în sărbătoare vineri, 14 octombrie. Sătenii, îmbrăcați în costume tradiționale, l-au primit pe IPS Mitropolit Andrei, care a poposit în sat la invitația parohului Florin Șomlea, pentru a binecuvânta Monumentul ridicat în cinstea eroilor neamului din localitate. Manifestările au început cu intonarea Imnului național al României, arborarea drapelului, urmate de slujba religioasă, sfințirea monumentului și un Parastas pentru eroii din localitatea Morlaca.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a spus sătenilor că ridicarea unui monument închinat eroilor este nu numai o datorie de suflet a comunității prin care își cinstesc înaintașii, ci și o mărturisire de credință. Monumentul, în formă de cruce, amplasat în apropierea bisericii, a fost construit de un fiu al satului, Vasile Tulbure, fost director general la CFR Marfă.
Parohul Florin Șomlea a mulțumit IPS Mitropolit Andrei pentru vizită și pentru purtarea de grijă pentru locuitorii satului, precum și tuturor celor care l-au sprijinit în timpul lucrărilor pentru ridicarea monumentului și pentru celelalte lucrări din parohie.
Pentru activitatea sa, parohul Florin Şomlea a fost ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu. Ctitorul monumentului, Vasile Tulbure, a primit „Ordinul Sfinţii Martiri Năsăudeni”, iar ceilalţi credincioşi care și-au oferit sprijinul au primit Diplome de aleasă cinstire.
Programul s-a încheiat cu un recital de cântece patriotice și religioase interpretate de copiii din localitate și de corul bărbătesc din localitatea Bucea, condus de parohul Mircea Dejeu. Cu prilejul vizitei în satul Morlaca, IPS Mitropolit Andrei săvârșit și slujba de sfeștanie la casa parohială, recent reabilitată atât în interior cât și exterior.
Hram la Mănăstirea Subpiatră, Alba
De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Subpiatră, județul Alba, cu ocazia hramului acestei vetre monahale. Numeroşi credincioşi din împrejurimi şi nu numai, pelerini din toate colţurile Eparhiei, au venit să se roage şi să o cinstească pe sfânta ocrotitoare a Moldovei. După slujbă, ierarhul a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Miriam, fiica diaconului Marius Soponaru.
Bisericuţa de lemn de la Mănăstirea Subpiatră, declarată monument istoric, a fost edificată în anul 1797. Potrivit tradiţiei, acest locaş de rugăciune a fost zidit pe locul unei biserici mai vechi, numită „Schitul Maicii Domnului”, distrusă în vremea ocupării Ardealului de Imperiul Austro-Ungar. În perioada interbelică, schitul a funcţionat ca parohie independentă pentru cele şaizeci de familii din împrejurimi, iar în anul 1949 a devenit filie a Parohiei Sălciua de Jos. Viaţa monahală a început să se recontureze însă după anul 1991, când s-a pus temelia unei noi biserici şi a început construcţia chiliilor.
Cuvioasa Parascheva prăznuită la Oradea
Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost prăznuită în Eparhia Oradiei, mulţime de pelerini din Oradea şi judeţul Bihor participând la hramul bisericii de lemn, monument istoric, ce este ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva, din incinta celui mai mare aşezământ monahal de maici din vestul ţării, Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.
Bucuria sărbătoririi a fost încununată prin slujirea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie a vorbit despre modelul de viețuire sfântă întruchipat de Cuvioasa Parascheva, model pe care toți creștinii trebuie să îl aibă ca far călăuzitor în viața pământească, subliniind cinstirea de care se bucură sfânta în poporul român şi în întreaga lume ortodoxă: „În această zi de sărbătoare facem pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva cea nouă de la Iași, cea mult folositoare, Ocrotitoarea Moldovei, dar și ocrotitoarea tuturor credincioșilor care o cheamă în ajutor, pentru ca, cu darurile cu care a fost înzestrată de Dumnezeu și pe care cu osârdie le-a cultivat, să mijlocească la Tronul slavei dumnezeiești pentru iertarea păcatelor noastre, iertare de care toți avem nevoie, la fel ca și femeia cea păcătoasă despre care a fost vorbire în pericopa evanghelică ce s-a citit”. Ierarhul a subliniat că „în astfel de vremuri, avem nevoie, noi, cei săraci duhovnicește, mai mult decât oricând, de ajutorul sfinților, iar Sfânta Cuvioasa Maică Parascheva, așa cum odinioară îi îmbrăca pe săraci, așa și pe noi să ne îmbrace cu rugăciunea ei, cu ajutorul ei sfânt, cu mijlocirea ei la Tronul Mielului lui Dumnezeu, Mirele Bisericii, pentru Care ea și-a jertfit întreaga viață și și-a afierosit toate puterile sufletului și trupului ei”.
În cadrul slujbei, PS Episcop Sofronie a hirotonit pe diaconul Octavian Florin Nilvan întru preot pe seama Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Derna, Protopopiatul Marghita, iar pe absolventul de teologie Lucian Ioan Buzilă în treapta diaconiei, pe seama Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu lună, din Oradea. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat rânduiala binecuvântării colivei, iar toți pelerinii prezenți au primit din partea obștii monahale hrană trupească, bucate tradiționale care au întregit bucuria praznicului.
Liturghie arhierească la Strâmtura, Maramureș
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Schitului „Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva” din localitatea Strâmtura, județul Maramureș. Din soborul de 36 de preoţi slujitori au făcut parte preoți din eparhie, stareţi de mănăstiri, preoți din eparhii din ţară. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Sighetu Marmaţiei, dirijat de prof. Gheorghe Pop, cel mai vechi cor din Maramureşul istoric, cu o vechime neîntreruptă de 48 de ani, în care unii corişti cântă chiar de la întemeierea sa. În timpul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit întru preot, pe seama acestei mănăstiri, diaconul Vlad Mihai Popovici care a fost mai mulţi ani, până la primirea tainei diaconiei, cântăreţ la strana mănăstirii.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Iustin Sigheteanul cu privire la viaţa Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, despre tainele arătate după părăsirea vieţii pământeşti şi despre cum au ajuns moaştele Sfintei la Mitropolia Iaşului, în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”. De asemenea, PS Iustin Sigheteanul a explicat credincioşilor şi mesajul pericopei evanghelice a sărbătorii. Cu această ocazie, ierarhul a primit în dar, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană pe sticlă a Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, lucrată în mănăstire de călugări.
La Sfânta Liturghie a sosit o procesiune alcătuită din peste 50 de copii din Strâmtura, din clasele primare şi gimnaziale, care şi-au făcut un obicei, împreună cu profesorul lor de religie, Gheorghe Tăut, de a nu lăsa să se piardă această tradiţie specifică Maramureşului Voievodal. Profesorul Tăut solicită profesorilor de religie să reînvie tradiţia procesiunilor copiilor în Maramureşul Voievodal. Procesiunea copiilor din Strâmtura a mai avut loc și la hramurile Mănăstirilor Rohia, Scărişoara Nouă, Moisei şi la hramul bisericii din Rozavlea.
Schitul Strâmtura a fost înfiinţat în anul 2000, pe terenul donat de familia Gheorghe Zmicală şi mama sa, Maria. Lucrările la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva” şi la casa monahală au început în anul 2001. Actualul egumen a fost numit în anul 2005. Printre primele lucrări făcute au fost amenajarea şi pictarea, în tehnica tempera, a paraclisului de la subsolul bisericii. În 2008 au început lucrările la construirea altarului de vară, în 2009 s-au finalizat lucrările la casa monahală, iar în 2013 au început lucrările la biserica din lemn care, anul acesta, a fost acoperită cu şindrilă. La schit se desfăşoară activităţi culturale, tabere cu tinerii pentru păstrarea tradiţiilor locale, precum şi activităţi sociale. Obştea este alcătuită din trei vieţuitori.