Cuvioasa Xenia din Petersburg, cinstită la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul”

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 26 Ianuarie 2023

Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din comuna Slobozia, județul Giurgiu, și-a sărbătorit marți, 24 ianuarie, cea de-a doua ocrotitoare spirituală, pe Sfânta Cuvioasă Xenia din Petersburg. În mijlocul obștii monahale s-a aflat Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe episcopiagiurgiului.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ambrozie a vorbit despre viața pilduitoare a Sfintei Cuvioase Xenia. De asemenea, ierarhul l-a felicitat pe părintele arhim. Teodor Șerban, vicar eparhial, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată, dăruindu-i mai multe volume și albume pentru așezământul monahal.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Robert Iulian Cojoc a fost hirotonit preot, pe seama bisericii Parohiei Iepurești, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, se arată pe același site. Credincioșii prezenți au avut bucuria de a se închina și la un fragment din moaștele Sfântului Ioan Rusul, păstrate în patrimoniul sacru al mănăstirii.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” a fost înființată la sfârșitul anului 2008, pe ruinele unei foste unități militare a Poliției de Frontieră Giurgiu, fiind prima așezare monahală din țara noastră ridicată în cinstea acestui sfânt militar.