„Dacă ai mai multă pricepere, trebuie să o pui în practică, ajutându-i şi pe alţii“
În Duminica a XVI-a după Rusalii, pe 7 februarie 2016, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală închinată Sântului Ioan cel Nou.
La slujba arhierească au participat numeroşi credincioşi, veniţi atât din municipiu, cât şi din localităţile învecinate. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, dirijat de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Pimen l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Gabriel- Florin Bîrsanu.
„Dacă ai primit darul înţelepciunii, trebuie să te sârguieşti să înveţi şi să cunoşti pe măsura binecuvântării primite. Dacă ai mai multă pricepere, trebuie să o pui în practică, ajutându-i şi pe alţii. Dacă nu ai primit foarte multe daruri, să nu deznădăjduieşti, pentru că şi puţinul tău este bine primit înaintea lui Dumnezeu, la fel cum a primit şi banul văduvei“, a spus ierarhul în cuvântul de învăţătură.
Construită în perioada 1514-1522 de către fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Bogdan al III-lea, şi terminată de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ de la Suceava are două hramuri: Sf. M. Mucenic Gheorghe, sărbătorit la 23 aprilie, şi Sf. M. Mucenic Ioan cel Nou, prăznuit la 24 iunie. Corpul de clădire al mănăstirii s-a înălţat, după tradiţie, pe locul unde a existat cândva o mică biserică de lemn, din care nu s-au păstrat dovezi arheologice. A fost pictată atât în interior, cât şi în exterior, în perioada 1532-1534, sub domnia lui Petru Rareş. Aici se află moaştele Sfântului Ioan cel Nou aduse în 1589 de la fosta catedrală mitropolitană a Moldovei. Sfintele odoare sunt păstrate într-o raclă de argint şi sunt expuse pentru închinare sub un baldachin de piatră. Minunile înfăptuite de Sfântul Ioan cel Nou l-au desemnat - alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva - drept ocrotitorul Moldovei.