Daruri alimentare pe toată durata pelerinajului din Capitală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 27 Octombrie 2024

Cele 13 protoierii ale Arhiepiscopiei Bucu­reștilor s-au mobilizat și în acest an și s-au implicat în oferirea de hrană și apă pelerinilor veniți pe Dealul Patriarhiei care așteaptă la rând pentru a se închina sfintelor moaște. În total, în perioada 24-28 octombrie, au fost oferite 20.000 de sendvișuri și biscuiți, precum și peste 30.000 de sticle cu apă plată îmbuteliată. Demersul a fost coordonat de Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române împreună cu Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pentru a răspunde nevoilor firești ale pelerinilor care așteaptă uneori mai multe ore pentru a se închina la sfintele moaște, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin Sectorul social-filantropic și misionar, cu sprijinul protopopiatelor din Bu­cu­rești, Ilfov și județul Prahova, și prin implicarea Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române, a pregătit sendvișuri, pachete de biscuiți și apă îmbuteliată, care sunt oferite zilnic pelerinilor, la anumite intervale orare, de voluntari din grupul „Tineri în acțiune”, precum și de angajații protopopiatelor din Capitală.

Joi după‑amiază, 24 octombrie, Protoieria Ilfov Sud a oferit 1.500 de sendvișuri și biscuiți, 2.000 de sticle cu apă plată îmbuteliată, precum și ceai și cafea. Seara, de la ora 19:00, tot atâtea sendvișuri și sticle de apă au fost oferite de Protoieria Ilfov Nord.

Distribuirea alimentelor pentru pelerini a continuat și vineri, 25 octombrie. La ora prânzului, Protoieria Sector 5 Capitală a adus 2.000 de sendvișuri și eugenii, precum și 3.000 de sticle cu apă îmbuteliată, care au fost oferite celor care așteptau la rând pentru a se închina la sfintele moaște. În aceeași zi, alături de pelerini au fost și Protoieriile Câmpina și Sector 2 Capitală.

Sâmbătă, în ziua sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, 26 octombrie, când peste 25 de mii de pelerini s-au închinat sfintelor moaște la „Baldachinul Sfinților”, hrana pentru pelerini a fost oferită de Protoieria Sector 1 Capitală, Protoieria Urlați și Protoieria Sector 4 Capitală. Au fost oferite în total 5.000 de sendvișuri și 7.500 de sticle cu apă. 

În ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, 27 octombrie, pelerinii au primit alimente din partea Protoieriilor Vălenii de Munte, Sector 3 Capitală și Sector 6 Capitală. „Este o bucurie să întâmpinăm pelerinii și în acest an pe Colina Bucuriei cu hrană, sendvișuri, apă, dulciuri. Pe timp de noapte au fost oferite și ceai și cafea. Sectorul social-filantropic al Administrației Patriarhale și Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu voluntarii și cu asistenții sociali din protoieriile Arhiepiscopiei Bucureștilor, lucrează pentru a oferi tot ceea ce este nevoie pelerinilor în așteptarea lor pentru a merge să se închine la sfintele moaște. Zilele acestea au fost oferite peste 20.000 de porții de hrană și pentru că a fost destul de cald am suplimentat apa și am avut peste 30.000 de sticle cu apă îmbuteliată”, a declarat părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române. 

În ultima zi a pelerinajului, luni, 28 octombrie, hrana va fi oferită de Protoieriile Ploiești Nord și Ploiești Sud, care s-au pregătit fiecare cu câte 1.000 de sendvișuri și 1.500 de sticle cu apă.