Daruri de suflet pentru credincioşii olteni

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 11 Decembrie 2018

Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, des­făşoară în această perioa­dă proiectul „Șezători edu­­ca­țio­nale”. Activitatea este de­di­cată celebrării Cen­te­na­rului Marii Uniri, fiind des­­fă­­șu­rată la nivelul județului Dolj.

Fundația „Cuvântul care zidește” a Arhiepiscopiei Craiovei desfă­șoa­ră în această perioadă un proiect cultural intitulat „Șezători educaționale”. La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, au fost implicate mai multe şcoli craiovene, după cum urmează: Colegiul Național „Frații Buzești”, nivel gimnazial, Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”, Colegiul Național „Elena Cuza”, nivel gimnazial, Școala Gimnazială „Decebal”, Școala Gimnazială „Mircea Eliade” și Liceul Tehnologic Special „Pelendava”.

Tinerii elevi au recitat poezii și cântece patriotice, au confecțio­nat obiecte decorative, au discutat despre Marea Unire și simbolurile naționale și au pictat tablouri cu tematică patriotică.
Activitatea creativ-educativă s-a derulat în perioada octom­brie-decembrie 2018 și a avut următoarele obiective: cunoașterea importanței evenimentelor marcante pentru istoria României, cunoașterea semnifica­ției tradiții­lor și obiceiurilor creștine româ­nești, formarea virtuților creștine și cultivarea comportamentului moral-religios, educarea atitudinii de toleranță, stimularea creativi­tății prin acțiuni practice.

Activitatea a fost coordonată de către Cristina Stamatoiu, în calitate de președintă a Fundației „Cuvântul care zidește”, și de către prof. Carmen Oprea. Proiectul s-a desfășurat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a urmărit îndeaproape această activitate dedicată elevilor craioveni.

În Arhiepiscopia Râmnicului, Parohia Zăvoieni, din comuna Măciuca, Protopopiatul Drăgășani, organizează în perioada lunii decembrie mai multe proiecte filantropice și activități catehetice cu tinerii din parohie. Astfel, începând de la praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, după Sfânta Liturghie, elevii Liceului Teoretic Măciuca sunt prezenţi în biserică pentru concerte de colinde. În cadrul ultimei întâlniri, preotul Va­sile-Narcis Istratie a vorbit elevilor despre importanța cinstirii sfinților și rolul acestora în viața noastră. Sfântul Nicolae era oglinda turmei sale prin toate faptele cele bune, fiind model credin­cioșilor, cu cuvântul, cu viața, cu dragostea, cu credința, cu duhul și curăția; blând, fără de răutate și smerit cu duhul, ferindu-se de mândrie. Sărmanilor le era tată, săracilor, milostiv, mângâietor celor ce plângeau, ajutător celor năpăstuiți și tuturor mare făcător de mult bine”, a spus pr. Istratie.

Festivalul „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”, la Severin

Cetatea Severinului găzduieşte astăzi, cu binecuvântarea Prea­sfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Festivalul de datini și tradiții românești „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”. Manifestarea este organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, şi se derulează, vreme de două zile, la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” al episcopiei. Evenimentul este înregistrat în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interju­dețene al Ministerului Educației Naționale. În acest cadru, peste 600 de elevi de la peste 40 de unități de învățământ din Drobeta-Turnu Severin şi din judeţul Mehedinţi, însoţiţi de profesorii de religie, vor susţine diverse programe artistice în fiecare din cele două zile, începând cu ora 15:00.

Îmbrăcaţi în straie populare naţionale, copii de toate vârstele vor interpreta colinde şi vor prezenta scenete având ca subiect tradiţia populară românească şi sărbătoarea Naşterii Domnului. Tinerii colindători vor interpreta și cântări de stea izvorâte din înţelepciunea şi evlavia poporului binecredincios din toate părţile judeţului, cu melodii care constituie un veritabil patrimoniu imaterial.