Daruri duhovniceşti pentru seminariştii craioveni

Un articol de: Pr. Doru Marcu - 07 Martie 2018

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a găzduit în perioada Postului Mare mai multe activităţi liturgice şi duhovniceşti. Duminică, 4 martie, elevii seminarişti au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârşită în paraclisul şcolii, iar sâmbătă, 3 martie, au participat la faza judeţeană a olimpiadei de religie pentru licee și seminarii teologice.

Toate duminicile din Sfântul și Marele Post sunt dedicate unui moment special din istoria Bisericii noastre creștine. În Duminica a doua din Postul Sfintelor Paști, Biserica Ortodoxă Răsăriteană a rânduit să fie prăznuit, în mod special, Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscop al Tesalonicului. Acesta a trăit între anii 1296 și 1359, aducându-și contribuția la clarificarea învățăturii despre energiile dumnezeiești necreate, generând așa-numita teologie a harului.

Elevii seminariști au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie din această duminică, oficiată în paraclisul seminarului teologic. Din soborul de slujitori a făcut parte şi diac. prof. Ionuț-Adrian Pătularu, directorul seminarului teologic, de curând hirotonit în această slujire. Pr. Bogdan Băcescu a fost rânduit să predice din pericopele evanghelice din Evanghelia după Marcu (cap. 2, 1-12) și din Evanghelia după Ioan (cap. 10, 9-16). Elevii care s-au pregătit pentru acest moment prin Taina Sfintei Spovedanii s-au împărtăşit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Răspunsurile de la strană au fost cântate de elevii participanți la slujbă.

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” a organizat olimpiada de religie pentru seminariile și liceele teologice ortodoxe, etapa județeană, sâmbătă, 3 martie, respectând programul stabilit de Ministerul Educației Naționale. Disciplinele teologice care fac parte din programa anuală de olimpiadă au fost următoarele: Studiul Vechiului Testament pentru clasa a IX-a, Studiul Noului Testament pentru clasa a X-a, Istoria Bisericii Ortodoxe Române pentru clasa a XI-a și Dogmatică Ortodoxă pentru clasa a XII-a. La această etapă, s-au pregătit 15 elevi semi­nariști, însă pentru etapa națio­nală, care se va desfășura în luna aprilie în orașul Baia Mare, s-au calificat 4 elevi, câte unul pentru fiecare disciplină de examen. Elevii care vor participa la etapa națională sunt următorii: Berbec Claudiu, clasa a IX-a, coor­donat de arhid. prof. Angel Cris­tian Stăiculescu, Nanu Alexandru, clasa a X-a, coordonat de pr. prof. Gheorghe Pârva, Bălăceanu Laurențiu, clasa a XI-a, și Neacșu Adrian, clasa a XII-a, coordonați de pr. prof. dr. Cristin Sperlea. Examenul a fost organi­zat și coordonat de directorul seminarului, diac. prof. dr. Io­nuț-Adrian Pătularu, cu participarea directă a insp. prof. dr. Iuliana Gheorghe, președinte executiv al Comisiei de organizare a olimpiadei, și a prof. dr. Victor Șapcă, în calitate de secretar al comisiei.