Daruri pentru suflet şi trup în vacanţa de vară

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 17 Iulie 2019

Vacanţa mare adună de fiecare dată cele mai frumoase amintiri, leagă cele mai trainice prietenii şi aduce cele mai luminoase gânduri. Prin purtarea de grijă a Bisericii, mii de copii din întreaga ţară împărtăşesc clipe minunate în cele mai binecuvântate locuri româneşti. Urmând acestei frumoase tradiţii, mai multe parohii vâlcene organizează şcoli de vară, tabere şi pelerinaje, oferite în dar copiilor şi tinerilor învăţăcei.

Săptămâna aceasta, Protopopiatul Dră­gă­șani a realizat un amplu program de cateheze și activități cu tinerii, desfășurat de parohii în această perioadă. Parohia Valea Bisericii-Orlești organizează, împreună cu Asociația „Hrană pentru Trup și Suflet” și școlile din Orlești, Scundu, Ionești și Drăgășani, cea de-a 5-a ediție a Școlii de vară „Sfântul Evanghelist Luca”, un proiect educa­țional-catehetic adresat tinerilor elevi și studenți pe perioada de vacanță. La inițiativa părintelui Luca-Georgian Sîia s-a creat un grup de inițiativă în educație și timp liber de calitate, format din voluntari, liceeni, studenți și cadre didactice, care au conceput un program de activități catehetice, recreative și interactive pentru copii, desfășurat sub formă de ateliere pe parcursul lunii iulie 2019. „Ca în fiecare an, unul dintre cele mai așteptate momente din vacanța tinerilor noștri, participanți și voluntari, este Școala de vară «Sfântul Evanghelist Luca». Deschiderea taberei a fost făcută printr-o slujbă de Te Deum în prezența părintelui protoiereu Daniel Bîrneață, a preoților din Cercul pastoral Orlești, a cadrelor didactice, a elevilor și părinților. Este necesar ca tinerii să aibă o prezenţă activă în viaţa parohială a satului bunicilor noştri”, a subliniat pr. Luca-Georgian Sîia. 

Programele și susținerea temelor catehetice au continuat și în celelalte cercuri pastorale din cadrul Protoieriei Drăgă­șani, având teme propuse ca model de inspirație pentru creștinul ortodox de astăzi. Preoții Laurenţiu Cucă și Liviu Lazăr de la Parohia Ștefănești au dezbătut tema „Sfântul Împărat Constantin cel Mare și Biserica”. Pr. Daniel Sichigea a organizat la Parohia Mădulari întâlnirea catehetică „Despre Biserică”, iar, la Parohia Goru­nești, părintele Marian Bădulescu a vorbit „Despre Cre­dință”. Valorile credinței au fost descoperite și la biserica parohială Amărăști de către părintele Alexandru Diaconu și tinerii de la școala de vară.

50 de copii din comunele Galicea și Stoilești, membri ai Corului „Vocea Topologului”, coordonat de pr. Ioan Tițu, și copii din Cercul catehetic de la Parohia Malu au mers săptămâna trecută în pelerinaj la Mănăstirea Hurezi, fiind vizitate obiectivele turistice și centrele culturale din zonă, muzeele și atelierele de olărit și meșteșuguri populare. 

Corul de copii al Parohiei Galicea are o activitate culturală și misionară bogată, participând la multe evenimente desfășurate pe plan local și național în cei 20 de ani de activitate. Prezența la cor și activitățile catehetice cu caracter interactiv pe care părintele Ioan Tițu le organizează au adunat la școala de duminică generații întregi. Pelerinajul constituie un mod de apropiere a tinerilor de Biserică, împlinind, într-un anume mod, nevoia de căutare a valorilor credinței.

Tabere de vară la Mănăstirea Turnu

Mănăstirea Turnu găzduieşte în perioada vacanțelor de vară tabere pentru tineri, activitate ce s-a dovedit a fi deopotrivă atât un mod plăcut de petrecere a timpului liber, cât și un mijloc de pastorație a tinerilor. Tabăra afirmă libertatea tânărului de a-și petrece timpul într-un spațiu în care redescoperim rolul disciplinei și bucuria ajutorării semenului, regăsim liniștea interioară în momentul de rugăciune, în care manifestăm toleranță și respect față de ceilalți participanți, devenim creativi, găsind răspunsuri ale unor gânduri și frământări provocate de societatea contemporană. Întrucât par­ticipan­ții provin de cele mai multe ori din comunități diferite, tabăra reușește într-un mod discret, dar extrem de eficient, să-i ajute pe tineri să depășească anumite bariere de comunicare, de ordin etnic ori social.

În perioada 1-5 iulie, la tabăra de la Mănăstirea Turnu au participat elevi de la Școala Gimnazială Dăești, Școala Gimnazială „Anton Pann”, Liceul de Arte „Victor Giuleanu” și Liceul „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, care au obținut rezultate de excepție la învățătură sau au fost premiaţi la concursurile școlare și la activităţile extrașcolare pe teme religioase și artistice. Elevii au fost însoțiţi de profesorii de religie Silvi Tiţa și Elena Marinescu.