Date obligatorii pe etichetele produselor din carne

Un articol de: Mariana Bahcevan - 25 Feb 2017

Comercianţii de carne congelată vor fi obligaţi să ofere consumatorilor informaţii complete legate de asigurarea trasabilităţii (identificarea și urmărirea unui aliment) produselor de origine animală congelate, pentru evitarea potenţialelor riscuri pentru sănătatea publică, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). „Înscrierea pe eticheta unui produs alimentar de origine animală congelat a indicaţiilor referitoare la data producţiei şi la data congelării reprezintă o etapă în realizarea şi asigurarea trasabilităţii alimentelor pe întreg lanţul alimentar (...) Acţiunea se adresează agenţilor economici care deţin unităţi de tranşare, centre de reambalare, depozite frigorifice, depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, magazine alimentare, restaurante, cantine şi vizează obligativitatea înscrierii pe eticheta produsului a indicaţiilor cu privire la data producţiei şi la data congelării cărnii şi a peştelui neprocesat congelat”, se arată în comunicatul ANSVSA. În cazul cărnii congelate (de porc, pasăre, oaie, capră), a cărnii preparate congelate şi a produselor din pescuit neprocesate congelate, operatorii din domeniul alimentar au obligaţia să pună la dispoziţia consumatorului informaţii privind data producţiei, dar și data congelării. În acest sens, inspectorii veterinari au demarat o acţiune de informare pentru conformarea operatorilor din industria alimentară cu privire la datele obligatorii care trebuie puse la dispoziţia consumatorului, în cazul comercializării produselor alimentare de origine animală congelate.