„De unde vine acest val de lumină şi de bucurie?”

Data: 02 Mai 2019

Învierea Domnului, cea mai mare şi mai aşteptată sărbătoare a creştinilor, a fost serbată la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de sute de credincioşi. Lumina Învierii a fost adusă de la Ierusalim şi a fost împărţită credincioşilor de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Slujba Utreniei şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie au avut loc pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi. „De unde vine acest val de lumină şi de bucurie? Vine din ceea ce s-a întâmplat două milenii, fapt despre care Evanghelia pe care am citit-o ne-a relatat: Hristos-Domnul, a treia zi după răstignire, moarte şi aşezare în mormânt, a înviat. De aici ne vine bucuria! În această noapte de Înviere, să ne gândim, să medităm cum am putea deveni şi noii fii ai Învierii, iar lumina să nu dispară din viaţa noastră, iar dacă dispare, să dispară pentru foarte puţine clipe şi să avem puterea să o reaprindem din nou! «Cel care crede în Mine are viaţă veşnică», a spus Hristos, adică fără credinţă în Dumnezeu nu putem avea parte de bucurie, pace, linişte deplină în viaţă”, le-a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei credincioşilor prezenţi la slujba de Înviere la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Începând din noaptea Sfintelor Paşti şi până la Înălţarea Domnului, credincioşii mărturisesc bucuria pascală, salutându-se prin cuvintele „Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!”. La Vecernia Învierii, numită în popor şi „a doua Înviere”, IPS Părinte Teofan a slujit tot la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Sfântul Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoşani, prăznuit în a doua zi de Paşti

În cea de-a doua zi de Paşti, a fost cinstit Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, ocrotitorul Armatei şi patronul spiritual al oraşului Botoşani. Cu acest prilej, curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani a devenit neîncăpătoare pentru cei 1.000 de credincioşi veniţi să asiste la slujba oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Alături de ierarh au slujit protopopul Lucian Leonte, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, pr. Dumitru Mateciuc, directorul Seminarului Teologic Botoşani, pr. Daniel Dascălu, stareţul Mănăstirii Popăuţi, dar şi alţi preoţi şi stareţi din judeţul Botoşani.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un cuvânt de învăţătură credincioşilor: „Sfânta Evanghelie din această zi ne vorbeşte despre Taina Iubirii: «Să vă iubiţi unul pe altul!». Avem conştiinţa că doar această mare taină, pe care Sfântul Gheorghe a încercat să o trăiască în toată adâncimea ei - doar iubirea de Dumnezeu şi de oameni, a făcut ca Sfântul Gheorghe să fie ceea ce a fost şi ceea ce este. Iubirea de Hristos i-a înfierbântat atât de mult inima şi mintea şi cugetul Sfântului Gheorghe, încât nu a ţinut cont de toate chinurile la care a fost supus, pentru că ştia pentru cine pătimeşte: pentru Iisus Hristos şi pentru Biserica Lui. Doar prin puterea iubirii ceea ce este foarte greu de cucerit se cucereşte. Şi cel mai greu de cucerit este inima omului. Iar inima omului nu se lasă niciodată cucerită prin forţă, prin constrângere, prin alte mijloace prin care omul, în general, în duhul lumii, consideră că este biruitor. Singura forţă care nu învinge, ci convinge este forţa Iubirii. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne lumineze viaţa, aureolând-o cu Taina Învierii Sale, care să fie început, mijloc şi sfârşit al tainei învierii noastre. Îl rugăm pe Dumnezeu să îşi întoarcă iubirea Sa spre noi şi să picure în sufletul nostru taina iubirii Sale şi taina iubirii aproapelui, fără de care nu este viaţă adevărată”.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Teofan a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Andrei Viorel Manolea, pe seama Parohiei „Sfântul Duh” din Silişcani, Protopopiatul Botoşani. La finalul slujbei, credincioşii au luat ramuri de salcie sfinţită, dar şi sarmale, cozonac şi vin din partea Primăriei Botoşani. „Ca în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe am oferit sute de porţii de sarmale, pâine, cozonac, vin şi sucuri. Chiar dacă fiecare gospodar are acasă o oală cu sarmale, am vrut să respectăm tradiţia şi anul acesta”, a declarat Dorin Burlacu, directorul Direcţiei de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Botoşani.

Tot în a doua zi de Paşti, IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba de sfinţire a clopotelor de la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Frumuşica, comuna Frumuşica, judeţul Botoşani, Protopopiatul Hârlău. Drept răsplată pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Ioan-Florin Vamanu a primit distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. Distincţii de vrednicie au primit şi binefăcătorii.

Sfânta Lumină adusă la Suceava de la Ierusalim

Sărbătoarea Sfintelor Paşti a început în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în momentul în care protoiereii, stareţii şi preoţii acestei eparhii au primit Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Delegaţia care a adus focul sfânt a fost întâmpinată pe aeroportul sucevean de însuşi IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi de numeroase persoane, clerici şi mireni. Din mâna Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen şi prin intermediul părinţilor protoierei, părinţi stareţi şi preoţi parohi, Sfânta Lumină a ajuns la toată suflarea creştin-ortodoxă a Bucovinei.

În municipiul Suceava, numeroşi credincioşi au fost prezenţi la slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de soborul de preoţi, diaconi şi întreaga obşte de călugări a mănăstirii, răspunsurile la strană fiind date de corul mixt. Evenimentul liturgic s-a desfăşurat pe o scenă împodobită în incinta aşezământului. La final, momentul sfinţirii coşurilor pline de ouă şi pască şi primirea bucăţelelor de prescură denumite „Paşti” au întregit sentimentul de sărbătoare.

Hramul bisericii din cartierul sucevean Burdujeni

În a doua zi de Paşti, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Burdujeni, Protopopiatul Suceava I. Slujba a fost oficiată în biserica mare, plină de credincioşi veniţi şi din alte parohii. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei şi Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” de la Biserica „Sfântul Sava” din Iaşi, dirijat de Cazac Amfian-Alexandru. Cuvântul de învătătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen a pus un accent deosebit pe grija pentru suflet şi hrana spirituală a vieţii de creştin ortodox. La final, Comitetul parohial al bisericii a organizat o agapă pentru toţi închinătorii.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este o biserică relativ nouă, la care se mai lucrează încă. Este situată în cartierul Burdujeni - Gară, unul din cartierele vechi ale municipiului Suceava. Piatra de temelie a fost aşezată în aprilie 1996. Sfântul locaş, ridicat din cărămidă şi acoperit cu ţiglă, a primit doi ocrotitori, practic două hramuri: sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. În proximitatea bisericii mari se află un paraclis de lemn în care s-a slujit la început. Comunitatea de credincioşi care se ocupă îndeaproape de continuarea lucrărilor are în vedere şi pictarea locaşului de cult în interior şi exterior. Parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Burdujeni este părintele Cristian Băitan Turenschi, iar epitrop este Nicuşor Negrea.

Credinţă şi tradiţie în a treia zi de Paşti, la Gura Humorului

În a treia zi a Sfintelor Paşti, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfinţii Arhangheli” din Gura Humorului. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ierarhul a slujit Sfânta Liturghie în locaşul cu cea mai veche tradiţie istorică din oraş. Au fost de faţă personalităţi oficiale din zona oraşului, părinţi stareţi şi stareţe. Credincioşi din toate parohiile oraşului şi din comunele limitrofe au luat parte la slujba arhierească, mulţi dintre ei purtând cu mândrie costumul popular. Răspunsurile liturgice au fost date de la strană de corul parohiei. Evenimentul care a completat frumuseţea sărbătorii a fost instalarea ca preot paroh a consilierului economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, părintele Viorel Ilişoi. După cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Comitetul parohial a invitat credincioşii la o agapă frăţească.

Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Gura Humorului a fost ridicată între anii 1876-1885 şi a fost sfinţită la 15/27 octombrie 1885 de către Mitropolitul Silviu Morariu Andrievici al Bucovinei. Până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, această sfântă biserică a fost singurul locăş de cult ortodox din Gura Humorului.

Un cămin de bătrâni va fi construit în satul Băişeşti

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit în noaptea de Înviere la Mănăstirea Suceviţa. La Vecernia Învierii, numită în popor şi „a doua Înviere”, PS Părinte Damaschin a slujit la Catedrala „Naşterea Domnului” din Suceava.

Luni, în a doua zi de Paşti, Epicopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a participat la hramul Catedralei „Învierea Domnului” din Fălticeni. Credincioşi din toate cartierele oraşului, veniţi să serbeze împreună cu ierarhul locului hramul catedralei, au umplut până la refuz capela din incinta locaşului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial, susţinut şi de credincioşii aflaţi în biserică.

Catedrala din Fălticeni este o prezenţă impunătoare în centrul oraşului. Construcţia propriu-zisă a fost începută în anul 1990 şi a continuat etapizat. Lucrările ajunse în fază avansată vor culmina cu realizarea în mozaic a icoanei „Învierea Domnului”, ce va fi amplasată în absida faţadei de la intrare. O etapă importantă a fost marcată în perioada 1997-1998, când, prin contribuţia unor enoriaşi, a fost ridicată capela în care se slujeşte până la definitivarea lucrărilor la biserica mare.

Marţi, 30 aprilie, PS Părinte Damaschin a slujit Sfânta Liturghie în capela Căminului de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. Tot în a treia zi de Paşti, în satul Băişeşti, comuna Cornu Luncii, Protopopiatul Fălticeni, a fost sfinţită piatra de temelie a Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care va fi locaş de rugăciune al Aşezământului social filantropic al Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” Buciumeni - Fălticeni, ce va funcţiona în satul Băişeşti şi va purta numele Căminul de bătrâni „Adormirea Maicii Domnului” Băişeşti.

În prezenţa obştii de maici de la Mănăstirea Buciumeni - Fălticeni, în frunte cu stavrofora Maria Mălăescu, a unui mare număr de credincioşi, printre care s-a aflat şi Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii, slujba de sfinţire a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul - Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele Ioan Adrian Dulgheriu - protopop de Fălticeni, părinţii Alexandru Argatu de la Boroaia, Petru Irimescu de la Rădăşeni şi preotul Constantin Stavovei, paroh al parohiei Băişeşti.

În cuvântul rostit la finalul slujbei de sfinţire, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a spus: „Noi facem acum începutul unor zidiri binecuvântate, de Dumnezeu voite, de Dumnezeu rânduite, dar care este totuşi o zidire din piatră, din lemn. Dar iată că biserica e gata, dumneavoastră sunteţi Biserica! Dacă n-aţi fi dumneavoastră ca să înconjuraţi locul acesta şi eu aş fi venit aici şi aş fi găsit un teren viran, atunci plecam îndoit acasă. Aşa, văzându-vă pe dumneavoastră, cred că sunteţi pietrele vii ale Bisericii şi aşa cum v-aţi rugat acum, când e la început lucrarea, să dea Dumnezeu ca tot aşa, chiar şi mai mulţi să fim când ne vom ruga în ea la sfârşit. Şi pentru ca de la începutul acesta şi până când va fi ea gata lucrurile să meargă aşa cum trebuie să meargă, de aceea am făcut această sfântă rugăciune. Vă fericesc pe dumneavoastră că sunteţi părtaşi la această lucrare şi-L rog pe Dumnezeu să răsplătească fiecăruia pentru ce s-a făcut până acum şi mai ales pentru ce se va face de acum înainte”.

Iniţiativa construirii unui nou locaş de cult la Băişeşti a pornit în anii â90 de la un grup de credincioşi, în frunte cu Pavel Popovici (acum trecut la Domnul) şi continuată de către soţia sa Maria, de fiul său Valerian Popovici cu soţia Maria, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen, care au donat terenul pe care se va construi biserica. Terenul pe care se va construi căminul de bătrâni a fost donat de către credincioşii Ungureanu Maricel, Bitea Sorin Viorel şi Stela şi Ţuţu Maria. La finalizare, Căminul de bătrâni „Adormirea Maicii Domnului” Băişeşti va putea găzdui 30 de persoane vârstnice.

(Tudorel Rusu şi Constantin Agafiţei)