Decoctul din fructe de măceş, recomandat în tratamentul arteritei
Dinu R., Bacău: "Ce remedii naturiste sunt eficiente în cazul arteritelor?"
Prof. Constantin Milică: Fitoterapia recomandă ceaiuri, tincturi, extracte, uleiuri şi unguente din anumite plante medicinale care prezintă proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, antivulnerare, sedative şi mai ales vasodilatatoare cu efect în mărirea lumenului vascular, relaxarea musculaturii netede a pereţilor arterelor şi creşterea afluxului de sânge. Pentru uz intern se recomandă: - extract hidroalcoolic din frunze de Gingko biloba (câte 30 de picături de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese, într-o cură de 4 săptămâni), care favorizează circulaţia periferică a sângelui la nivelul arterelor mici şi a capilarelor, precum şi scăderea vâscozităţii sângelui datorită efectului antiagregant plachetar; - infuzie din herba de sulfină galbenă (o linguriţă la 200 ml apă clocotită, se beau unul-două ceaiuri calde pe zi), având efecte în dilatarea vaselor periferice, mărirea permeabilităţii arterelor şi înlăturarea vasoconstricţiei; - infuzie din frunze şi rădăcini de păpădie (una-două linguriţe la 200 ml apă clocotită), cu bune rezultate în normalizarea circulaţiei sângelui la toate nivelele corpului; - infuzie din herba de coada-şoricelului băută seara, după apariţia primelor înţepături în picioare; - decoct din fructe de măceş (două linguri fructe uscate se fierb 10 minute în 500 ml apă şi se bea întreaga cantitate în cursul zilei), având efecte în menţinerea permeabilităţii şi elasticităţii vaselor capilare datorită conţinutului ridicat în vitaminele P şi C. Tot din fructe uscate se consumă câte 3 g pulbere pe zi; - infuzii din frunze de salvie, herba de cimbrişor şi frunze de urzică, băute după fiecare masă, în cure prelungite de primăvară. Nu pot să lipsească tratamentele de durată cu preparate din fructe de coacăz negru (bogate în vitamina C, antozide, acid linolenic şi săruri de potasiu, cu rol antiagregant plachetar) sau preparate din fructe de cătină albă (bogate în multe vitamine). Cantitatea de lichid necesară organismului (1,5-2 litri pe zi) se completează cu apă plată, apă de tărâţe sau ceai verde chinezesc.