Deficit de cadre didactice calificate

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 10 Octombrie 2018

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, consideră că nu există educaţie de calitate fără cadre didactice formate şi calificate, precizând că de sănătatea sistemului educaţional dintr-o ţară depinde în mod direct starea întregii societăţi. „Deficitul de cadre didactice calificate în învăţământul preuniversitar este de aproape 30.000 de persoane.

Este evident că reducerea deficitului de personal didactic calificat necesită un angajament mult mai puternic, nu doar pentru a recruta şi a forma noi cadre didactice, dar şi pentru a asigura alocare de resurse suficiente pentru menţinerea acestora la catedră”, a afirmat Nistor, cu prilejul unei dezbateri organizate de FSE „Spiru Haret” la Colegiul „Sf. Sava”.

El a spus că există „diferite sondaje” care arată că mai mult de o treime din cadrele didactice cu vârsta sub 35 de ani văd profesia didactică doar ca pe o opţiune pe termen scurt şi mediu.

Prezentă la dezbatere, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Ligia Deca, a arătat că sindicatele au susţinut măsuri dintre cele mai curajoase. Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat, la rândul său, că investiţiile în educaţie în ultimii ani au fost foarte puţin susţinute, iar legislaţia, instabilă şi incoerentă.