Demonstrații culinare la Târgul olarilor de la Muzeul ASTRA

Un articol de: Ziarul Lumina - 20 Iulie 2018

În cadrul Târgului de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se vor desfășura mai multe demonstrații culinare, începând de azi, 20 iulie, până duminică, 22 iulie. Olarii-bucătari vor găti în vase de lut pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale bulgăreşti, şvăbeşti, maghiare şi româneşti, precum: gulaş Alfödi, supă Bakony (Bakony outlaw’s soup), medalion maghiar cu carne şi mazăre (Magyaros Sertésszűz), platou cu carne de porc (Mustard Platter), tocăniţă de gălbiori, gulaş Palóc (Palócgulyás), sarmale, gulaş haiducesc, saramură oltenească de pui, tocană de pui. Olarii – bucătari din România şi din străinătate, vor pregăti, sâmbătă şi duminică, 21 şi 22 iulie, pentru degustare, în două oale de lut, ciorbă acră de miel şi tocăniţă de berbecuţ, preparate recuperate din Arhiva Muzeului ASTRA şi specifice Mărginimii Sibiului. Partener cultural şi colaborator al târgului este Asociaţia Maghiarilor din Sibiu.

Evenimentul este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului și se desfășoară în cadrul programului „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramică de Bistrița”, de la Muzeul în aer liber, Pavilionul Muzeal Multicultural, al Complexului Naționl Muzeal (CNM) ASTRA și în cadrul Târgului de țară.

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 18-22 iulie 2018 cea de-a VI-a ediţie a Târgului „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Bistriţa”. Pe parcursul a trei zile, 20 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se întrec la roata olarului şi gătesc pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Comisiile de jurizare prezente în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor desemna apoi cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari – olari, conform CNM ASTRA.