Deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Masterclass Internaţional de Cânt Bizantin de la Iaşi

Un articol de: Ionela-Cristina Răciu - 06 Iulie 2016

Luni, 4 iulie, la ora 9:30, a avut loc deschiderea oficială a ediţiei a IX-a a Festivalului Masterclass de Cânt Bizantin, în sala „Achim Stoia“ a Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.

Părintele consilier Marian Timofte a transmis mesajul IPS Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei de bun venit adresat unui număr mare de cursanţi, mai ales din rândul monahilor şi monahiilor. Panagiotis Neochoritis, invitatul principal din Grecia, a salutat participanţii, fiind urmat de conf. dr. Maria Alexandru, îndrumător al evenimentului (Universitatea Aristotelis din Salonic), de soprana Mihaela Grăjdeanu (Opera Naţională Română din Iaşi), de psaltul Antonios Aetopoulos (membru al Corului Bizantin Grec din Atena), de conf. dr. Nicolae Gheorghiţă (Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti) şi de prof. dr. Laura Vasiliu, îndrumător al evenimentului (Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi).

Adrian Sîrbu, directorul artistic al Festivalului Masterclass de Cânt Bizantin, a vorbit despre ceea ce-şi propune acest eveniment de amploare, aflat deja la ediţia a IX-a: un scop practic, acela de a înfrumuseţa cântarea de la strană, şi unul academic, acela de a împărtăşi rezultatele cercetării din domeniul teoriei muzicale, al paleografiei şi al istoriei muzicii. Psaltul contemporan trebuie sa fie şi muzician, şi muzicolog, iar complementaritatea acestor obiective îşi găseşte răspunsul în ediţia de anul acesta a masterclassului. O altă dorinţă a organizatorilor este ca această manifestare de amploare să consolideze legăturile dintre România şi Grecia, cu posibilitatea de a extinde preocuparea şi spre alte arii geografice.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost urmată de slujba săvârşită întru pomenirea protopsaltului Lykourgos Angelopoulos şi a arhimandritului Justin Pârvu.