Deschiderea oficială a programului „Bicentenar Brukenthal 2017”
Ceremonia prin care s-au deschis manifestările „Bicentenar Brukenthal 2017” a avut loc sâmbătă, 25 februarie, chiar în ziua când s-au împlinit 200 de ani de la inaugurarea muzeului. Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest moment aniversar, a fost transmis de către Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
La Salonul de Muzică al Palatului Brukenthal a avut loc ceremonia de inaugurare a programului “Bicentenar Brukenthal 2017” prin care se aniversează cele două secole de existență a celui mai mare muzeu din sud-estul Europei. Timp de 10 luni Muzeul Național Brukenthal găzduiește expoziții inedite, evenimente culturale, simpozioane și alte manifestări prin care se evocă personalitatea baronului Samuel von Brukenthal și sunt prezentate publicului exponate din patrimoniul unic al instituției.
La ceremonie au participat numeroși oaspeți și reprezentanți ai autorităților naţionale, judeţene şi locale. Evenimentul s-a bucurat de prezența președintelui României, Klaus Werner Johannis, care a oferit Muzeului Brukenthal Ordinul „Meritul Cultural” în grad de comandor, categoria E - patrimoniu cultural naţional, și a felicitat conducerea și personalul instituției la acest moment aniversar.
„Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal. El este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială, egalată doar de importanța tezaurului său istoric și artistic. Colecțiile sale, biblioteca, expozițiile permanente și temporare, sunt dovada rodului bogat al cunoașterii umane, atunci când este fructificată prin educație și amplificată de dialogul inter-cultural”, a subliniat președintele României în mesajul de felicitare.
Ministrul culturii, Ionuț Vulpescu, a subliniat în mesajul său unicitatea acestui muzeu și rolul acestuia în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural transilvănean.
„Muzeul Brukenthal a fost decenii întregi unicul muzeu de artă din spațiul românesc. Contribuția sa la dezvoltarea gustului artistic în Transilvania și dincolo de Carpați, după cum prevedea întemeietorul său, a fost inestimabilă”, a spus ministrul Ionuț Vulpescu.
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost transmis de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a transmis și mesajul personal de felicitare către conducerea muzeului și i-a asigurat pe toți reprezentanții de colaborarea Mitropoliei Ardealului în proiectele culturale și artistice din Sibiu.
Mesaje de felicitare au fost transmise și de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, care a oferit conducerii muzeului o plachetă comemorativă, de primăriţa Sibiului, Astrid Fodor, de curatorul Bisericii Evanghelice C.A. din România, prof. Friedrich Philippi, de ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, Christian Biever, de nunțiul apostolic în România, mons. Miguel Maury Buendia și de vice-președintele Academiei Române, Victor Spinei.
Oaspeții au avut posibilitatea să viziteze, apoi, noile spații expoziționale pregătite pentru această aniversare, iar duminică, 26 februarie, publicul sibian a avut acces gratuit în muzeu.