Deserturi cu sirop de arţar

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 30 Septembrie 2024

Siropul de arțar este un îndulcitor natural, obținut din seva de arțar canadian, devenit foarte popular și în România şi cu o gamă bogată de utilizări. Poate fi utilizat ca îndulcitor pentru diverse feluri de băuturi, ceaiuri, cafea, smoothie, limonadă, lapte. Întrucât poate fi folosit la temperaturi înalte, se poate întrebuința la prepararea prăjiturilor și a diferitelor produse de patiserie. 

Consumat cu moderație, siropul de arțar este foarte benefic pentru sănătate, deoarece conține peste 24 de antioxidanți, este foarte bogat în minerale, precum zinc, magneziu, calciu, potasiu, fier, mangan etc.  

Rețete

Biscuiţi cu sirop de arţar

Ingrediente: 300 g unt, 100 g zahăr pudră, 5 linguri sirop de ar­țar, ½ linguriță de scorți­șoară, coaja rasă de la o portocală, 3 plicuri de zahăr vanilat, un praf de sare, 3 linguri apă minerală, 2 ouă, 600 g făină, 1 lingură praf de copt. Preparare: Într-un vas potrivit, se mixează untul cu zahărul vanilat, praful de sare și siropul de arțar, până se obține o spumă, apoi se adaugă ouăle, coaja de portocale și se mixea­ză bine, după care se adaugă făina amestecată cu praful de copt și scorțișoară; se amestecă bine până se obține un aluat moale. Se acoperă vasul cu folie și se pune aluatul la frigider pentru minimum o oră. La final, se întinde aluatul cu o grosime de 5 mm și se taie biscuiții în forma dorită, apoi se pun într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se coc pentru 10 minute la 160 de grade. Se pot servi simpli, tapetați cu zahăr pudră sau glazurați cu ciocolată

Chec cu banane şi sirop de arţar

Ingrediente: 4 banane mari coapte bine, 1 cană fulgi de ovăz, 1 cană fulgi de migdale, 3 linguri unt de arahide, 6 ouă, 5 linguri sirop de arțar, 3 plicuri de vanilie, 2 plicuri praf de copt, un praf de sare, 100 g fulgi de ciocolată. Preparare: Se dau la blender bananele împreună cu untul de arahide, se adaugă fulgii de migdale și de ovăz și se mixează până devine totul o pastă fină. Într-un vas, se amestecă ouăle împreună cu sarea și zahărul vanilat, până se dublează volumul; peste ouă se adaugă compoziția de banane cu fulgii de migdale şi de ovăz, untul de arahide, praful de copt, siropul de arțar; se omogenizează totul și se pune compoziția într-o tavă mare de chec tapetată cu hârtie de copt, apoi se adaugă fulgii de ciocolată și se coace la 180 de grade timp de 35 de minute.