Deserturi delicioase cu brânză mascarpone
Brânza mascarpone, provenită din regiunea italiană Lombardia, are o textură delicată și un gust cremos. Compoziția este albă sau ușor gălbuie și este folosită în bucătărie la prepararea unor deserturi, cu predilecție a celebrei prăjituri Tiramisu. Mascarpone se poate consuma ca atare sau adăugată în diverse rețete culinare: sosuri, salate, deserturi etc.
Rețete
Prăjitură cu nucă şi cremă de mascarpone
Ingrediente: Pentru blatul de cacao: 5 gălbenușuri, 200 g zahăr, esență de rom, 100 ml ulei, 200 g făină, 1 plic praf de copt, 50 g cacao, 100 ml lapte, un praf de sare; Pentru blatul cu nucă: 5 albușuri, un praf de sare, 150 g zahăr, 100 g nucă măcinată, esență de vanilie, 4 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt; Pentru crema de mascarpone: 300 g mascarpone, 150 g zahăr pudră, 500 ml smântână pentru frișcă, 100 g nucă măcinată. Preparare: Se pregătește blatul de cacao, se mixează bine gălbenușurile cu zahărul și praful de sare până își dublează volumul, apoi se adaugă treptat uleiul, laptele, esența de rom, cacao, făina și praful de copt; se omogenizează bine, apoi se transferă compoziția într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și se coace timp de 25 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Pentru blatul de nucă: se mixează albușurile împreună cu sarea până se obține o spumă ca de bezea, apoi se pune zahărul în ploaie și se continuă mixarea câteva minute; se pun treptat celelalte ingrediente, esența de vanilie, nuca măcinată amestecată cu făina și praful de copt; se amestecă bine și se coace la cuptorul preîncălzit 15 minute. Pentru cremă: se mixează mascarpone împreună cu zahărul până se obține o consistență cremoasă, se adaugă smântâna și se amestecă până devine o cremă cu o consistență densă; la final se adaugă nuca. Se asamblează prăjitura și se poate decora cu nucă măcinată. Facultativ, blaturile pot fi însiropate.
Cremă de mascarpone cu căpşuni si fructe de pădure
Ingrediente: 250 g mascarpone, 200 g căpşuni, 200 ml iaurt cremos, 3 lingurițe zahăr vanilat, frișcă și fructe de pădure. Preparare: Se spală căpşunile, se pun într-un blender și se mixează împreună cu zahărul vanilat, până se obține un piure fin; se adaugă mascarpone și iaurtul, se mixează compoziția bine, după care se toarnă în pahare sau borcane pentru servit și se lasă la rece 20-30 de minute înainte de a fi servită. Se decorează cu frișcă și fructe de pădure.