Deserturi delicioase cu brânză mascarpone

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 16 Ianuarie 2023

Brânza mascarpone, provenită din regiunea italiană Lombardia, are o textură delicată și un gust cremos. Compoziția este albă sau ușor gălbuie și este folosită în bucătărie la prepararea unor deserturi, cu predilecție a celebrei prăjituri Tiramisu. Mascarpone se poate consuma ca atare sau adăugată în diverse rețete culinare: sosuri, salate, deserturi etc. 

Rețete

Prăjitură cu nucă şi cremă de mascarpone

Ingrediente: Pentru blatul de cacao: 5 gălbenușuri, 200 g zahăr, esență de rom, 100 ml ulei, 200 g făină, 1 plic praf de copt, 50 g cacao, 100 ml lapte, un praf de sare; Pentru blatul cu nucă: 5 albușuri, un praf de sare, 150 g zahăr, 100 g nucă măcinată, esență de vanilie, 4 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt; Pentru crema de mascarpone: 300 g mascarpone, 150 g zahăr pudră, 500 ml smântână pentru frișcă, 100 g nucă măcinată. Preparare: Se pregătește blatul de cacao, se mixează bine găl­be­nușurile cu zahărul și praful de sare până își dublează volumul, apoi se adaugă treptat uleiul, laptele, esența de rom, cacao, făina și praful de copt; se omogenizează bine, apoi se transferă compoziția într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și se coace timp de 25 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Pentru blatul de nucă: se mixează albușurile împreună cu sarea până se obține o spumă ca de bezea, apoi se pune zahărul în ploaie și se continuă mixarea câteva minute; se pun treptat celelalte ingrediente, esen­ța de vanilie, nuca măcinată amestecată cu făina și praful de copt; se amestecă bine și se coace la cuptorul preîncălzit 15 minute. Pentru cremă: se mixează mascarpone împreună cu zahărul până se obține o consistență cremoasă, se adaugă smântâna și se ames­tecă până devine o cremă cu o consistență densă; la final se adaugă nuca. Se asamblează prăjitura și se poate decora cu nucă măcinată. Facultativ, blaturile pot fi însiropate. 

Cremă de mascarpone cu căpşuni si fructe de pădure

Ingrediente: 250 g mascarpone, 200 g căpşuni, 200 ml iaurt cremos, 3 lingurițe zahăr vanilat, frișcă și fructe de pădure. Preparare: Se spală căpşunile, se pun într-un blender și se mixează împreună cu zahărul vanilat, până se obține un piure fin; se adaugă mascarpone și iaurtul, se mixează compoziția bine, după care se toarnă în pahare sau borcane pentru servit și se lasă la rece 20-30 de minute înainte de a fi servită. Se decorează cu frișcă și fructe de pădure.