Deținutele din Penitenciarul Arad, în pelerinaj

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 08 Feb 2017

Ziua de vineri, 3 februarie 2017, a fost una deosebită pentru un grup de 15 femei, deţinute de la Penitenciarul Arad, Secţia Exterioară. Sub coordonarea preotului Vlad Oneț, capelanul Penitenciarului Arad, şi însoţite de angajați ai Serviciului Educație și asistență psihosocială, acestea au participat la un pelerinaj la Mănăstirea Arad-Gai, care are hramul `Sfântul Simeon Stâlp­nicul”. Pelerinajul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului.

La Mănăstirea Arad-Gai pelerinii au fost întâmpinaţi de maica Lavrentia, ghid și viețuitoare a mănăstirii, care le-a prezentat istoricul aşezământului. Părintele Vlad Oneț a descris astfel pelerinajul: „În incinta Mănăstirii Arad-Gai au fost vizitate toate locaşurile de cult, unde deținutele au participat la rugăciune.
Vizita la Mănăstirea Arad-Gai s-a încheiat cu o masă.

Aducem mulțumiri Arhiepiscopiei Aradului, păstorită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, pentru grija pe care a manifestat-o în decursul anilor faţă de persoanele private de libertate din Penitenciarul Arad.

Mulțumim și maicii starețe Magdalena Borteș, precum şi soborului viețuitoarelor de la Mănăstirea Arad-Gai”.

Mănăstirea Arad-Gai este o mănăstire de călugărițe având 18 viețuitoare. A fost reînfiin­țată în anul 1964 şi are hramul `Sfântul Simeon Stâlpnicul” (prăznuit la 1 septembrie). Aşezământul se află în cartierul Nord-Vest al municipiului Arad. Muzeul eparhial de aici deţine o valoroasă colecție de artă: icoane pe lemn din secolul XVII, icoane pe sticlă realizate de meșteri țărani ardeleni, carte veche, unele piese cu valoare de patrimoniu, manuscrise şi obiecte de cult. Locașul de cult a fost ridicat în anii 1760-1762 de către Episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768), pentru veșnica lui pomenire și pentru a fi folosit de urmașii în scaunul episcopal al Aradului. Mănăstirea se înfățișa odinioară ca un ansamblu alcătuit dintr-un conac, reședința episcopului, o biserică și anexe gospodărești. Cona­cul a avut funcția de reședință de vară pentru episcopii Aradului. Biserica a folosit credincioșilor din apropiere. Această așezare monahală a fost prima mănăstire de maici din această parte a țării.