Deținuții politici anticomuniști, comemoraţi la Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 11 Martie 2021

Cu ocazia Zilei deținuților politici anticomuniști, marți, 9 martie, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste, din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, a avut loc un eveniment comemorativ la care au participat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, foști deținuți politici, oficialități, istorici și oameni de cultură.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a săvârşit slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești, iar la finalul slujbei a vorbit despre curaj și despre alegerea binelui, în locul unei vieți comode. Au mai luat cuvântul prefectul județului Cluj, Tasnadi Istvan Szilard, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău, de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, și Mircean Gavril, de la Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici - filiala Cluj. Elevul David Patrick Pop, de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, a recitat o poezie de Andrei Ciurunga, fost deţinut politic.

La final, în fața Monumentului Rezistenței Anticomuniste, au fost depuse coroane și jerbe de flori. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România.