Dezbatere academică dedicată lui Mircea Eliade şi pelerinajului religios

Data: 12 Octombrie 2017

În contextul zilelor de sărbătoare dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, perioadă în care se desfăşoară cel mai mare pelerinaj din România, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi  a avut loc, în data de 10 octombrie, dezbaterea academică aniversară „Mircea Eliade - 110 ani de la naştere“.

La eveniment au participat, în calitate de conferenţiari, dr. Juan E. Campo, profesor la Universitatea Santa Barbara din California, Statele Unite ale Americii, şi dr. Laurenţiu Tănase, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. Moderator a fost lect. dr. Constantin Iulian Damian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, alături de care, din partea gazdelor, au mai participat pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul facultăţii, pr. conf. dr. Dan Sandu şi studenţi interesaţi de tematica abordată. 

Profesorul Juan E. Campo a susţinut  comunicarea „Pelerinajele moderne: Eliade şi căutarea sacrului în secolul al XXI-lea“. Acesta, pornind de la viziunea marelui istoric român al religiilor - pe care l-a şi cunoscut personal - privind omul religios şi locurile sacre, a realizat o incursiune în marile pelerinaje contemporane din diferite spaţii religioase, demonstrând că, în contextul secularismului şi materialismului de astăzi, omul are nevoie de pelerinaj pentru a rămâne ancorat în existenţa reală, cea spirituală. În finalul comunicării sale, Juan E. Campo şi-a exprimat admiraţia pentru autenticitatea şi amploarea pelerinajului la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, exprimându-şi dorinţa de a reveni în România şi a cerceta această manifestare religioasă reprezentativă nu doar pentru creştinismul ortodox, ci şi pentru creştinătatea universală.

La rândul său, teologul şi sociologul Laurenţiu Tănase a subliniat, în comunicarea „Importanţa pelerinajelor pentru dinamica vieţii religioase contemporane“, faptul că teoriile radicale ale secularizării s-au dovedit falimentare şi că omul contemporan continuă să fie religios şi să caute apropierea de sacru inclusiv prin intermediul pelerinajelor. Iar pelerinajul de la Iaşi confirmă cu prisosinţă acest fapt. În final, în calitate de membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a dezvăluit o serie de informaţii inedite din viaţa lui Mircea Eliade, atât din perioada interbelică, cât şi din cea comunistă. Cele două comunicări ştiinţifice au fost urmate de o sesiune de întrebări din partea studenţilor prezenţi la eveniment, care s-au prelungit cu numeroase şi interesante discuţii informale pornind de la tema generală a dezbaterii. (Lect. prof. univ. dr. Constantin Iulian Damian)