Dezbatere privind planul de recoltare a peste 400 de urşi

Data: 05 Mai 2023

Ministerul Mediului a organizat o dezbatere pe marginea proiectului de Ordin referitor la prevenirea pagubelor şi accidentelor produse de urs, care propune ca peste 400 de urși să fie recoltați anul acesta din zonele în care sunt înregistrate incidente. 

Dezbaterea a avut loc după ce, marţi, organizaţia Agent Green a atras atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Tanczos Barna, că proiectul „conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral” şi a solicitat retragerea acestuia. „În forma supusă dezbaterii, proiectul va amplifica în mod cert problema. Adică mai multe conflicte om-urs, mai multe pagube, pierderi de vieţi şi destructurarea populaţiei de urs”, consideră organizația.

În replică, ministrul mediului a arătat că România nu este singura ţară UE care intervine preventiv în populaţia de urs. „Finlanda, Slovenia, Slovacia, Croaţia, toate ţările europene care au o populaţie de urs au şi cote de prevenţie. Nu ne comparăm la procent cu aceste state, pentru că noi suntem undeva la sub 6%, iar ei sunt la peste 12%-16%. În acelaşi timp, ei deja implementează ceea ce noi încercăm acum pentru prima dată: să zonăm teritoriul, să vedem care sunt zonele cele mai critice din punctul de vedere al populaţiei, număr de exemplare, număr de conflicte”, a afirmat Tanczos Barna, în cadrul dezbaterii.

În ceea ce privește stabilirea cotelor de recoltare, aceasta se face prin „formulă matematică”. „Am luat numărul de pagube, valoarea acestora, numărul de atacuri asupra persoanelor”, a explicat demnitarul. Potrivit ministerului, în România trăiesc între 7.536 și 8.093 de urși. Din 2016 până în 2022, au fost recoltate 444 de exemplare. (C. Z.)