Dezbatere ştiinţifică: Limite ale sexualităţii

Data: 16 Noiembrie 2015

Putem valorifica rezultatele ştiinţei pentru a înţelege opţiunile pe care le facem privind viaţa sexuală?  Aceasta este întrebarea la care încearcă să ofere un răspuns dezbaterea ştiinţifică „Limite ale sexualităţii. Argumente ştiinţifice“. 

Mâine, 17 noiembrie 2015, în Aula Magna a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, începând cu ora 19:00, se vor supune dezbaterii următoarele moţiuni:

-         Ce efecte are educaţia sexuală la o vârstă fragedă?

-         Este autoerotismul o plăcere inofensivă sau un obicei nociv?

-         Orientarea sexuală este înnăscută sau indusă?        

-         Poate abstinenţa să devină o opţiune de viaţă sănătoasă?

În contextul în care propunerile privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli au trezit reacţii puternic polarizate în rândul românilor, considerăm că este important să oferim posibilitatea oamenilor de ştiinţă să se pronunţe asupra câtorva din ideile  care s-au pus în circulaţie.

Organizatorii - Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi şi Youth Association for Personal Development and Innovative Programs - propun o reflecţie serioasă asupra modului în care ne raportăm la viaţa sexuală.

Dorinţa acestora a fost ca argumentele să se bazeze pe dovezi ştiinţifice referitoare la procesele biologice, psihice şi sociale care influenţează alegerile oamenilor în sfera sexualităţii. De aceea, au propus un set de criterii clare, anunţate din timp, pentru vorbitori. Cei care doreau să participe la dezbatere ar fi trebuit să aibă minimum o carte publicată în domeniul sexualităţii sau cinci articole ştiinţifice pe această temă, publicate în reviste incluse în baze de date internaţionale.

Deşi anunţul a fost trimis către mass-media, singura persoană care a răspuns şi a îndeplinit aceste criterii a fost biofizicianul Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică al Universităţii „Aristotel“ din Tesalonic.

Prin urmare, dezbaterea va fi lua forma unui dialog între domnul Virgiliu Gheorghe şi prof. univ.dr. Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, moderatorul evenimentului.

Dialogul va fi urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, astfel încât publicul va putea afla răspunsuri bine întemeiate ştiinţific la toate întrebările pe care le are în acest domeniu.

 

CONTACT:

limitealesexualităţii@gmail.com

Societatea Studenţilor Medi­ci­nişti din Iaşi:

Cristina Maria Pasat, de la Societatea Studenţilor Medici­nişti din Iaşi

cristinamaria.pasat@gmail.com

0743859504

Youth Association for Per­so­nal Development and Innova­tive Programs:

Eugen Iavorschi, de la Youth Association for Personal Deve­lo­p­ment and Innovative Programs

eugen_iavorschi@yahoo.com

0741697117