Dezbateri ale preoților pe tema anului omagial
Joi, 15 octombrie 2015, preoții Protopopiatului Sebiș, Arhiepiscopia Aradului, s-au întrunit în biserica Parohiei Sebiș I cu ocazia desfășurării conferinței preoțești de toamnă. Și în Parohia Gârliște, Protopopiatul Reșița, a avut loc tot joi Cercul pastoral-misionar Valea Carașului, la care au participat preoți, precum și profesori de religie. Evenimentul de la Gârliște s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Întrunirea preoților din Protopopiatul Sebiș a început prin oficierea slujbei de Te Deum în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, de către un sobor de preoți alcătuit din pr. Cătălin Heler de la Parohia Prăjești, pr. Gheorghe Cristian Pop de la Parohia Revetiș și pr. Flavius Suciu de la Parohia Rănușa.
După săvârșirea slujbei de Te Deum, părintele Alexandru Botea, protopopul locului, a salutat prezența delegatului chiriarhal, preacuviosul părinte Iustin Popovici, consilier cultural, precum și a preacuviosului părinte Agapie Corbu, starețul Mănăstirii Almaș.
În cele ce au urmat, părintele Agapie Corbu a vorbit în faţa preoţilor prezenţi despre personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, subliniind că abordarea personalității acestuia în cadrul conferințelor preoțești de toamnă vine ca o continuare a tematicii anului omagial: „2015 - Anul omagial al misiunii în parohie și mănăstire”, avându-se în vedere importanta activitate misionară a Sfântului Ioan Gură de Aur pentru Biserică.
În viziunea părintelui conferențiar, misiunea ortodoxă implică o permanentă comuniune lăuntrică cu Biserica, iar cel dintâi mesaj al Bisericii către lume trebuie să fie acela al îndumnezeirii omului, iar vocația, ascultarea și cultivarea permanentă contribuie la eficientizarea activității misionare în lume.
În cele ce au urmat au fost evocate figuri pilduitoare ale unor preoți din Protopopiatul Sebiș, care au slujit cu dragoste și multă jertfelnicie în parohiile încredințate, dându-se ca exemplu părintele pensionar Vasilie Nistor, care a activat la Parohia Chisindia și care a sădit în sufletele multor tineri dragostea de Biserică și preoție, mulţi dintre aceştia devenind slujitori ai sfintelor altare.
La finalul conferinţei preoţeşti, părintele protopop a adus mulţumiri invitaților, precum şi preoţilor prezenţi, întrunirea încheindu-se prin împreuna-rugăciune a tuturor celor prezenţi.
Cerc pastoral-misionar în Protopopiatul Reșița
Parohia Gârliște din Protopopiatul Reșița a fost gazda Cercului pastoral-misionar Valea Carașului la care au participat preoți, precum și profesori de religie. Prima parte a zilei a cuprins oficierea Sfintei Liturghii, în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”, la care a participat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Doi dintre preoții slujitori, la momentul potrivit, au susținut o omilie și o cateheză. Părintele Lazăr-Ovidiu Cărăbaş de la Parohia Secăşeni a prezentat o predică la Duminica a 20-a după Rusalii, iar părintele Dan-Nicu Găină de la Parohia Surducu Mare a susținut cateheza cu tema „Decalogul şi actualitatea sa”. În contextul Anului comemorativ al marilor păstori de suflete, la sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru preoții trecuți la Domnul din parohiile aparținătoare cercului. Conferința din cea de-a doua parte a zilei s-a desfășurat la Centrul cultural social-pastoral „Sfântul Apostol Andrei” al parohiei. Ordinea de zi a cuprins prezentarea unei meditații biblice pe baza textului scripturistic: „Să-i slujim în sfințenie și în dreptate, înaintea feței Sale, în toate zilele vieții noastre” (Lc. 1, 75), prezentată de părintele Petru Boru de la Parohia Comorâşte. În continuare s-au susținut trei referate privind tema „Forme de participare a mirenilor la viața parohiei, organismele parohiale”. Referatul principal a fost expus de către părintele Constantin Milin de la Parohia Ticvaniu Mic, iar celelalte două au fost prezentate de către părintele Nicolae Ionescu de la Parohia Vrani și părintele Petru Bona de la Parohia Goruia.
O temă de actualitate
„Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să continuăm ceea ce am început anul acesta, și anume întâlnirea cu toți preoții din eparhia noastră pe cercuri pastoral-misionare, la care participă și profesorii de religie. Ne-am bucurat de prezența tuturor preoților și a profesorilor de religie din acest cerc, dezbătând împreună cu ei o temă de actualitate, deoarece nu numai preoții sunt datori să se implice în tot ceea ce înseamnă viață bisericească, ci și mirenii, care trebuie determinați și implicați în lucrarea și viața bisericească dintr-o comunitate, formându-se astfel consiliile parohiale, comitetele parohiale și adunările parohiale”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. Întrunirea a cuprins și dezbateri pe seama subiectelor prezentate, precum și căutarea de noi perspective pentru misiunea preoților și a profesorilor de religie în activitatea lor de propovăduitori ai cuvântului lui Dumnezeu.