Dezvelirea bustului Mitropolitului Vasile Lăzărescu în satul natal

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 25 Feb 2021

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a aflat duminică, 21 februarie, în mijlocul credincioșilor Parohiei Cornești (Jadani), județul Timiș, unde a binecuvântat bustul Mitropolitului Vasile Lăzărescu (1894-1969) și a oficiat slujba Parastasului, cu prilejul împlinirii a 52 de ani de la mutarea acestuia la Domnul.

Bustul Mitropolitului Vasile Lăzărescu, realizat de cunoscutul sculptor bănățean Aurel Gheorghe Ardeleanu, autor a peste 70 lucrări amplasate în zona de sud-vest a României, a fost finanțat de Consiliul Local Orțișoara, cu sprijinul Arhiepiscopiei Timi­șoarei și al Parohiei Cornești.

La această importantă manifestare au participat credin­cioși din parohie, preoți din parohiile vecine, primarul și consilierii locali ai comunei Orțișoara, precum și urmașii familiei Mitropolitului Vasile Lăzărescu.

La finalul rugăciunilor de binecuvântare a bustului și după oficierea slujbei Parastasului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a evocat personalitatea Mitropolitului Vasile Lăzărescu, născut și crescut în această localitate, unde din copilărie a cântat în strana bisericii cu fratele, tatăl și bunicul său. De ase­menea, ierarhul a reliefat activitatea universitară, teologică, muzicală şi culturală a Mitropolitului Vasile Lăzărescu, ctitor al Catedralei Mitropolitane din Timișoara, unde trupul său a fost înmormântat. Înalt­preasfinția Sa a făcut referire și la suferința prin care a trecut acest vrednic ierarh al Bisericii noastre, care în anul 1961 a fost înlăturat în mod abuziv din scaunul mitropolitan de către autoritățile comuniste atee ale vremii.

După încheierea acestei binecuvântate manifestări, din partea urmașilor familiei Lăzărescu și a Primăriei Orți­șoara au fost oferite tuturor credincioșilor prezenți pachete cu prinoase.