Dezvelirea plachetei Centenar

Un articol de: Ziarul Lumina - 15 Noiembrie 2018

Consiliul Județean Arad a organizat marți, 13 noiembrie, un eveniment important, inclus în seria de manifestări care marchează acțiunea națională a Aradului, în Marea Unire, desfășu­rate în 13-14 noiembrie 1918.

Pentru a cinsti cum se cuvine importanța clădirii în care, cu exact 100 de ani în urmă, erau așteptați delegații Consiliului Național Român și ai Guvernului Ungariei să trateze despre viitorul Transilvaniei, a fost dezvelită o epigrafă aniversară care evocă negocierile care au dus, într-un final, la Marea Unire. „Această clădire, prin Sala «Iuliu Maniu», reprezintă un reper al istoriei, al demersurilor făcute de partea transilvană în realizarea unui ideal: Marea Unire. Prin dezvelirea aces­tei epigrafe întărim caracterul istoric al clădirii și reamintim locul pe care îl are în evenimentele care au dus la Unirea de la Alba Iulia”, a afirmat Iustin Cionca.

Evenimentul a fost de o solemnitate deosebită. Și-au dat concursul Garda de Onoare Apulum, de la Alba Iulia, Garda Inspectoratului pentru Situații de Ur­gență, Ansamblul Centrului Cultural Județean şi Corul Facultății de Teologie. Epigrafa, realizată de artistul plastic arădean Dumitru Paina, a fost sfințită de Înalt­preasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în fața unei asis­tențe de câteva sute de persoane care a blocat trotuarul din fața fostului Palat al Comitatului. (Vasile Zărăndan)