Dialog cu profesoara Christine Chaillot

Un articol de: Ziarul Lumina - 15 Ianuarie 2019

Vineri, 11 ianuarie 2019, masteranzii din anul al II-lea al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae din Iaşi, specializarea „Misiune şi slujire pastorală, au avut ocazia de a participa la o întâlnire cu doamna Christine Chaillot, profesor de teologie din Elveţia şi participantă în cadrul întâlnirii IOTA (International Orthodox Theological Association). Întâlnirea a fost moderată de părintele decan Ion Vicovan şi de părintele profesor Adrian Dinu.

Christine Chaillot ne-a vorbit despre Bisericile Vechi Orientale şi despre eforturile care se fac de câteva zeci de ani în încercarea de a vindeca ruptura care s-a produs în cursul istoriei după Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon.

„Cred că ruptura dintre noi, creştinii, este cea care a făcut ca islamul să capete atât de multă putere în Orient şi a născut suferinţă până la martiriu pentru atât de mulţi creştini din Siria, Egipt şi alte părţi ale Orientului, ne-a spus doamna profesor. Totodată, invitata a insistat asupra faptului că pentru a-l înţelege pe celălalt şi a-l apropia este nevoie să-l cunoşti cât poţi de bine, încurajându-ne să citim istoria acestor comunităţi creştine ca să le înţelegem.

La finalul întâlnirii, doamna profesor Christine Chaillot, care este autoarea mai multor lucrări, a oferit în dar bibliotecii Facultăţii de Teologie din Iaşi două cărţi: „The Dialogue between the Eastern Orthodox and Oriental Orthodox şi „Rolul imaginilor sfinte şi cinstirea icoanelor în Bisericile Ortodoxe Orientale. (Pr. Andrei Grosu)