Dialog istoric între „Biserică şi Armata României”

Un articol de: Pr. Constantin Olariu - 28 Iunie 2016

Sala „Iosif Episcopul” a Cen­trului eparhial al Arhie­­pis­copiei Râmnicului a găzduit la finele săptămânii trecute Simpozionul naţional „Biserica şi Armata Româ­niei – tradiţiile conlucrării”. Evenimentul a avut loc sâmbătă şi duminică, 25-26 iunie, adunând laolaltă personalităţi de seamă din domeniul militar şi academic.

Aflat la cea de-a cincea ediție, Simpozionul naţional „Biserica şi Armata României – tradiţiile conlucrării” a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România și Centrul de cercetare al conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”. Au luat parte prestigioși profesori de istorie de la universități din țară, preoți, cercetători, reprezentanți ai insti­tu­țiilor de comandă, de instrucție și de învățământ militar. În pre­zența Înaltprea­sfin­țitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, au fost susținute o serie de comunicări științifice în cadrul cărora au fost evocate per­so­na­lități militare și eclesiastice care au rămas întipărite în memoria Bisericii și Armatei prin devotamentul și modul jertfelnic în care au contribuit la păstrarea și promovarea identității spirituale și culturale a neamului românesc, în timpul celor două conflagrații mondiale. Simpozionul, moderat de către prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România, a reuşit să ofere, prin prisma documentelor publicate în paginile revistei „Misiunea”, noi perspective asupra adevărului istoric. S-a reuşit de asemenea o veritabilă „reparație morală” asupra memoriei unora dintre aceste personalități, între care și cea a generalului adjutant Paul Teodorescu.

Participanţi de seamă

Între personalitățile participante pot fi amintiți lect. univ. dr. Florian Bichir, ministru secretar de stat și membru al Colegiului CNSAS, prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, reprezen­tanți ai Statului Major al Forțe­lor Navale, ai Forțelor Aeriene Române și ai Muzeului Marinei Române, comandor dr. Marian Moșneagu, comandor (r) prof. dr. Aurel Pentelescu, dr. Silviu B. Moldovan, dr. Alin Spânu, Felicia Țucă și dr. Cornel Țucă, dr. Luminița Giurgiu, dr. Teodora Giurgiu, pr. Constantin Mănescu, Radu Petrescu-Muscel.

Înființarea Centrului de cercetare al conlucrării Bisericii Ortodoxe Române cu Armata României „General Paul Teodorescu” constituie demersul cultural pe care Arhiepiscopia Râmnicului şi instituţiile de comandă, de instrucție şi învăţământ militar îl susţin pentru reafirmarea misiunii jertfelnice pe care domnitorii români creştini şi armata din toate timpurile au desfăşurat-o pentru „apărarea Bisericii şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră”.

Simpozionul a continuat duminică, 26 iunie, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde, după Sfânta Liturghie, s-a desfășurat ședința Consiliului științific al revistei „Misiunea”.
Împreună-lucrarea Bisericii cu Armata a fost și rămâne o constantă a neamului românesc, drept care Centrul de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, centru de studii unic în România, dezbate relaţiile dintre Armată şi Biserică și caută noi factori de unitate în privința unei lucrări comune pentru stabilizarea vieții sociale și morale din societatea românească contemporană.