„Diamantul alb” - căpșuni japoneze cultivate în România
Un fermier român din localitatea Calani, județul Timiș, cultivă un soi de căpșuni albe din Japonia, denumite „White-Jewel” sau „Diamantul alb”, făcându-şi, astfel, loc şi pe piața din România. Este un soi special, creat de fermierul japonez Yasuhito Teshima.
Iubitor al acestor plante, Alin Prodea a adus din Japonia căpşuni albe şi alte două soiuri de căpșuni roșii. El deţine în localitatea Calani, județul Timiș, o fermă vegetală de cultură mare, de 90 de hectare, dar și o suprafață pe care cultivă căpșuni, acestea reprezentând, de fapt, marea sa pasiune. „În 2016 am cultivat o suprafață de 20 de ari și am ajuns, în 2020, la aproximativ un hectar. Acum avem cultivate 3 soiuri japoneze: două roșii și unul alb. Cel alb este special și se numește White-Jewel sau Diamantul alb”, ne-a precizat fermierul timișean.
Alin Prodea a căutat mult timp un soi aparte de căpșuni și a găsit, însă stolonii aduși din Japonia nu sunt deloc ieftini. Ei ajung mai întâi la o firmă din Frankfurt, Germania, unde intră într-un fel de carantină, deoarece importul direct din Japonia nu este posibil pentru plante, a explicat fermierul. „Eu am vorbit cu un japonez. Nu poți importa plante între continente, e foarte complicat. A trebuit să fac contract cu o firmă de carantinare a plantelor și am găsit la Frankfurt. Am adus primele două soiuri în țară, unul alb și unul roșu, iar în aprilie am mai adus unele roșii. La Viena, o altă firmă de carantinare mi-a cerut 500 de euro pentru 2 săptămâni, la 50 de plante. Cei din Frankfurt mi-au luat 200 de euro, în condițiile în care o singură plantă costă 0,20 de euro. Le-au ținut în mediu controlat şi le-au tratat. Am importat pentru două soiuri roșii doar sămânța, pentru că se poate importa sămânță”.
Căpşunile albe, mai dulci
Fermierul timişean este un mare cosumator de căpșuni şi de aceea poate aprecia calitatea diverselor soiuri, în funcție de mărime, culoare și gust. El spune că soiurile japoneze, precum „Diamantul alb”, sunt mai dulci decât cele româneşti. Pentru el, internetul este cea mai bună modalitate de desfacere a mărfii. Deține chiar și o pagină dedicată căpșunilor.
Comenzile le preia telefonic, iar de patru ani nu duce lipsă de cumpărători, mai exact de când a debutat perioada pandemică, 2020. „Noi suntem prezenți pe grupurile locale din județul Timiș și vindem aici. Eram înainte 2-3 căpșunari, acum suntem peste 20. M-am gândit că un soi nou, dulce, de căpșuni, cu o culoare specială va fi căutat”, a adăugat Alin Prodea, care abia așteaptă să iasă pe piață cu prima producție de căpșuni albe din România.