Diplome pentru participanții școlii de vară de la Ghimbav, Brașov

Data: 20 Septembrie 2018

Peste 70 de copii și tineri au participat la șapte ateliere desfășurate săptămânal, în timpul vacanței de vară, în cadrul „Academiei de Timp Liber” - Școala de vară de la Ghimbav, un proiect al Parohiei Ghimbav I, în parteneriat cu Școala Gimnazială din localitate. Parohia intenționează să prelungească activitățile cu copiii și tinerii și pe parcursul anului școlar.

Parohia Ghimbav I, județul Brașov, în parteneriat cu Școa­la Gimnazială din Ghimbav, a oferit copiilor și tinerilor cu vârste între 7 și 15 ani, posibilitatea de a participa la un proiect de școală de vară, sub denumirea „Academia de Timp Liber”. După deschiderea oficială din 1 iulie, proiectul s-a desfășurat în perioada vacanței de vară sub forma unor cursuri și ateliere de creație care au avut loc în incinta bisericii cu hramul „Sfânta Treime”. Copiii au participat la cursuri de pictat icoane pe sticlă, de fotografie și imagine artistică, teatru, lectură, meș­terit, limba germană prin joc și joacă, chitară și interpretare vocală. Aceste ateliere au fost conduse de coordonatori tineri, profesioniști, majoritatea mem­bri ai comunității orașului Ghimbav, conform coordonatorul proiectului, părintele Daniel Puia-Dumitrescu. Organizatorii, alături de coordonatorii de ateliere, membrii Consiliului Parohial și Comitetului Parohial, s-au implicat în asigurarea materialelor necesare pentru ateliere, alături de donatorii care au oferit sprijin pentru achiziționarea de materiale pentru activități, dulciuri etc.

„Am încercat să le dau libertate totală acestor tineri inimoși care se jucau, fiecare câte două ore pe săptămână, cu membrii cei mici, minunați și talentați, ai comunității. Atunci când a fost nevoie, am convocat întâlniri ale Consiliului Parohial și am mai cumpărat ce era necesar. Aveam proiector, flipchart, materiale, tot ce trebuie. S-au cheltuit aproximativ 10.000 de lei, din banii parohiei și din donațiile cre­dincioșilor, dar a meritat din plin”, a spus părintele Daniel Puia-Dumitrescu. Dacă la primele ședințe unii dintre coordonatori se confruntau cu unele mici probleme, la ultimele ședințe s-a observat progresul copiilor care nu doreau să se încheie vacanța și, odată cu ea, și școala de vară, a povestit părintele Daniel Puia-Dumitrescu.

„La atelierul de pictură icoane pe sticlă, de exemplu, doamna coordonator era foarte mândră că participanții au înțeles combinațiile de culori, s-au aplecat cu foarte mare grijă asupra icoanelor realizate, nu se mai grăbeau, ci, dimpotrivă, făceau totul cu răbdare și migală. La atelierul de muzică, cei doi coordonatori tineri mărturisesc că au format o adevărată familie, că participanții se ajută și pot conlucra ușor. Toate acestea au făcut să ne gândim la un nou proiect, care să se desfășoare de-a lungul anului școlar, începând cu data de 1 octombrie”, a mai spus părintele coordonator.

La finalul proiectului, au fost acordate diplome în cadrul unei festivități, la care a participat directorul școlii, Sanda Liana Paise, și coordonatorii de ateliere.  Participanții la Școala de Vară au devenit „Maeștri ai Timpului Liber”, recunoscuți prin diploma primită de fiecare dintre ei, în funcție de atelierul pe care l-au urmat, în total fiind 71 de „maeștri”.

În sala mare a Primăriei Ghimbav, în data de 28 septembrie, va avea loc și „Balul de Absolvire” a Școlii de Vară din cadrul Academiei de Timp Liber. „Atunci vom organiza un vernisaj al expoziției de icoane pe sticlă și al Atelierului de fotografie și o serbare în care participanții la Atelierul de Muzică vor cânta, chitară și voce, iar cei de la Teatru vor interpreta o piesă învă­țată la cursuri. Toate rezultatele și impresiile participan­ților și coordonatorilor, vor fi strânse într-o broșură ce va fi distribuită la eveniment”, a spus părintele Daniel Puia-Dumitrescu, care a adăugat că în viitor dorește să restaureze casa parohială din Ghimbav cu scopul de a deveni Centru de Activități pentru Copii și Tineri.