Discuții despre practica scoaterii de la raft a unor produse locale

Data: 31 Mai 2024

O primă discuție între retaileri, producători şi autorităţi privind anumite practici incorecte a avut loc miercuri în Comisia Economică a Senatului. Este vorba de problema delistării, a scoaterii produselor de pe raft, cu care s-au confruntat în ultimul timp câteva branduri româneşti: magiunul de Topoloveni, brânza de Ibăneşti etc.

Potrivit Bibianei Stanciulov, directorul general al Sonimpex, care produce magiunul de Topoloveni, practica a apărut după adoptarea Legii 81, care limitează taxele de raft la 25%. Un retailer ar fi încercat să recupereze pierderea propunând achiziţia produsului la un preţ mai mic. „Cunosc şi alţi producători români pe care eu i-am avertizat din 2022, de când a apărut legea. Am spus: atenţie că nu ne vor delista pe toţi în acelaşi timp. Vor începe pas cu pas”, a spus Bibiana Stanciulov în ședință.

Prezenți la dezbateri, reprezentanţii retailerilor au precizat că nu trebuie generalizată o situaţie la nivelul întregii pieţe.

„Astăzi s-au spus lucruri din partea unor producători care au nemulţumiri şi nu putem să spunem că poate nu au dreptate. (…) Sper că vom putea face totuşi deosebirea dintre o situaţie concretă sau poate câteva şi faptul că ele nu sunt neapărat generalizate”, a spus George Bădescu, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România. 

Discuțiile vor fi reluate săptămâna viitoare cu prezența preşedintelui Consiliului Concurenţei, a declarat șeful Comisiei, Daniel Zamfir. De asemenea, un act normativ care să sancționeze - cu 5% din cifra de afaceri a retailerului - delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior din import va fi discutat cu procesatorii şi comercianții în 11 şi 12 iunie. (C. Z.)