Distincții pentru actorii Alexandru Arșinel și Vasile Muraru

Un articol de: Silviu Dascălu - 16 Iunie 2022

O delegație a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de părintele consilier cultural Constantin Oprea, le-a conferit domnului Alexandru Arșinel, fiu al eparhiei, și domnului Vasile Muraru, director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București, cea mai înaltă distincție eparhială, Ordinul „Crucea Bucovinei”.

Însemnele au fost oferite pentru contribuția majoră a celor doi mari actori la scena teatrului românesc, televiziune și film, înscriindu-se în panoplia marilor actori români, dar și drept cei care au susținut Biserica prin diferite intervenții ale domniilor lor în public în decursul timpului.

Conferirea Ordinului „Crucea Bucovinei”, maestrului Alexandru Arșinel, a avut loc la reședința din București, în prezența membrilor familiei domniei sale. După citirea gramatei arhiepiscopale, părintele Constantin Oprea a transmis un cuvânt de apreciere și mulțumire din partea Părintelui Arhiepiscop Calinic, iar marele actor, vizibil emoționat, a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile primite de-a lungul vieții și pentru distincția acordată. Maestrul și-a exprimat dorința de a reveni pe meleagurile natale, la casa părintească din Dolhasca, la mormintele strămoșilor săi, precum și la Mănăstirea Probota, sub streașina căreia a crescut.

Delegația arhiepiscopiei s-a deplasat și la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”-București, pentru conferirea Ordinului „Crucea Bucovinei” actorului Vasile Muraru, directorul instituției. „Membrii delegației au fost întâmpinați de maestrul Vasile Muraru, care în stilul său, cunoscut românilor, a creat o atmosferă primitoare și veselă. Sensibilizat de gestul Arhipăstorului nostru, maestrul a evocat importanța Bisericii în societatea actuală, ca fiind un factor important în formarea generațiilor de actori. Totodată, a rememorat evenimente importante din viața sa, mai ales acela al întâlnirii cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic pentru prima dată, când a fost sfințită biserica din satul natal Doina, comuna Girov, județul Neamț”, a menționat părintele consilier cultural Constantin Oprea.