Doctorat despre cunoaşterea teologică în actul credinţei, la Facultatea „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi
Marţi, 8 decembrie 2015, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a găzduit un eveniment academic prilejuit de susţinerea, în şedinţă publică, a tezei de doctorat cu titlul „Cunoaşterea teologică în actul credinţei dreptmăritoare. Importanţa ei în misiunea Bisericii“, aparţinând părintelui Mihai Iulian Zvorăşte de la Parohia Hărpăşeşti, Protopopiatul Iaşi 3. La final, candidatul a primit titlul de doctor în teologie şi a depus jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească.
Coordonatorul ştiinţific al tezei a fost pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru, prodecanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, iar comisia de doctorat a avut următoarea componenţă: preşedinte - pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu de la facultatea de teologie ieşeană, referenţi - pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, pr. prof. univ. dr. Valer Bel de la Facultatea de Teologie a Universităţii „Babeş -Bolyai“ din Cluj-Napoca şi pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel de la Facultatea de Teologie a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Teza de doctorat a părintelui Mihai Iulian Zvorăşte a fost împărţită în patru capitole mari: „Naturalul credinţei“, „Credinţa Bisericii dreptmăritoare şi misiunea ei în contextul actual“, „Coordonate şi constante misionare ale credinţei dreptmăritoare“ şi „Aspecte pastoral-misionare în parohie ca loc al mărturisirii credinţei“.
„Prin lucrarea de faţă, mi-am mai propus să subliniez faptul că esenţa tradiţiei ortodoxe este transmiterea din generaţie în generaţie a experienţei luminării şi îndumnezeirii omului şi necesitatea de a explica şi înţelege învăţătura şi dogmele creştine, din perspectiva experierii prin trăire şi a practicării acestora în viaţa cotidiană. Astfel, în teologia ortodoxă, calea raţională a ridicării finitului spre infinit prin experienţa conceptualizării se completează cu cea a experierii prin trăire în actul credinţei. (...) În perspectivă teologică şi misionară, legătura dintre credinţă şi cunoaştere se realizează în gândirea Sfinţilor Părinţi nu ca o acomodare a experienţei nemijlocite a Revelaţiei cu teoriile ştiinţifice construite discursiv şi analitic pe baza unor concepte, ci prin trăire şi participare la viaţa Bisericii, în care Dumnezeu Cel Viu este prezent şi se împărtăşeşte într-o autocomunicare desăvârşită şi este împărtăşit personal în existenţa cotidiană, trăită profund în interiorul comunităţii euharistice. Astfel, discursul credinţei în tradiţia ortodoxă este fidel gnoseologiei patristice, care are ca obiect al teologiei taina Sfintei Treimi şi care păstrează mereu vie condiţia divino-umanităţii exersată în viaţa Bisericii, ca adunare şi participare a credincioşilor la iubirea Preasfintei Treimi, mijlocită prin lucrarea energiilor necreate. Aşadar, potrivit gnoseologiei patristice modul de cunoaştere prin credinţă este prin excelenţă participativ, astfel încât principiile şi rezultatele cunoaşterii nu sunt posedate, ci ele sunt rod şi dat al Revelaţiei şi expresie a participării la Adevărul divino-umanităţii lui Hristos extins prin Duhul Sfânt la viaţa Bisericii“, a subliniat candidatul în susţinerea lucrării.
După susţinerea tezei de doctorat, a urmat citirea referatelor membrilor comisiei, după care, la finalul şedinţei, i-a fost acordat părintelui Mihai Iulian Zvorăşte titlul de doctor în teologie. Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească depus de noul doctor în teologie, ceremonie care a avut loc în capela facultăţii.