Doi ani de traume și distrugere în Ucraina
În 24 februarie s-au împlinit doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Implicațiile, costurile în vieți omenești și consecințele în plan geopolitic și economic ale acestui război de durată au fost uriașe, iar efectele se resimt în toată regiunea Europei Centrale și de Est. Ultimul bilanț, publicat de AFP, arată că numărul victimelor civile se ridică la cel puţin 10.000, majoritatea covârşitoare din rândul ucrainenilor, iar cel al soldaţilor ruşi și ucraineni ucişi la aproape 200.000.
De asemenea, potrivit celui mai recent raport comun al guvernului ucrainean, al Băncii Mondiale, al Comisiei Europene şi al ONU, din15 februarie, războiul a provocat pagube directe de cel puțin 152 de miliarde de dolari, cele mai afectate sectoare fiind locuinţele, transportul, comerţul, industria, agricultura şi energia. Războiul a dus, totodată, la pierderi financiare de circa 499 miliarde de dolari.
Din cele 43 de milioane de ucraineni înregistrate ca populație permanentă a țării înainte de invazia rusă, șase milioane au devenit fie imigranți, fie refugiați. Conform Agerpres, Ucraina este în prezent ţara cu cele mai multe mine şi resturi de explozibili nedetonate din întreaga lume, suprafața afectată reprezentând o treime din teritoriul țării. Și patrimoniul cultural a avut de suferit, 341 de situri fiind grav afectate de bombardamente. O statistică a ONU arată că valoarea pagubelor totale aduse sectorului culturii şi turismului din Ucraina este de 3,5 miliarde de dolari.