Doi ierarhi la Parohia Șoimoș din județul Arad

Data: 27 Martie 2023

Duminica a 4-a din Postul Mare a fost prilej de bucurie pentru credin­cioșii Parohiei Șoimoș, județul Arad, închinată Sfinților Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea, dar și praznicului Bunei Vestiri a Maicii Domnului.

În lăcașul de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, în prezența Arhiepiscopului Aradului. La final, cei doi ierarhi au sfințit capela mortuară de la cimitirul parohiei, care a fost construită în ultimii ani, și de asemenea a fost lansată cartea fostului preot paroh Ilie Chebeleu, intitulată „Cronica de la Șoimoș”.

În semn de apreciere pentru activitatea desfășurată în cadrul acestei parohii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei i-a conferit părintelui paroh Vasile Jivănescu distincția de iconom stavrofor. La slujbă au participat și numeroși credincioși, precum și oficialități, ca de pildă Iustin Cionca, preșe­dintele Consiliului Județean Arad, și Florin Pera, primarul orașului Lipova, județul Arad.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a vorbit despre personalitatea și învățăturile Sfântului Ioan Scărarul, pe care Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit duminică, dar și despre necesitatea postului și a rugăciunii, pentru ca omul să poată spori pe scara vir­tuților.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul „Sfântul Andrei Criteanul”, dirijat de diaconul Marius Lăscoiu-Martin, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad.

După acest popas duhovnicesc din Parohia Șoimoș, cei doi ierarhi au vizitat biserica parohială din Lipova, aflată într-un amplu proces de restaurare, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei ortodoxe române din Ungaria.