Doi sfinţi ierarhi români, pomeniţi la Roman

Un articol de: Ziarul Lumina - 01 Septembrie 2018

În ziua de prăznuire a Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopul Romanului (1674-1685), mărturisitori ai dreptei credinţe, personalităţi care au marcat prin viaţa şi activitatea lor veacul al XVII-lea, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a avut loc Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

Sărbătoarea închinată celor doi sfinţi care au marcat prin activitatea lor viaţa spirituală a Moldovei a debutat cu săvârşirea slujbei de priveghere în seara zilei de 29 august în Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” de către soborul preoţilor şi diaconilor acestui străvechi locaş de cult muşatin. În însăşi ziua de prăznuire a acestor doi ierarhi, 30 august, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, însoţit în rugăciune de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit la acest moment de sărbătoare duhovnicească, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a reliefat importanţa celor doi sfinţi ierarhi în viaţa Bisericii, personalitatea lor, rememorând momentele în care Sfântul Ioan de la Râşca şi Secu a păstorit la Roman în calitate de ierarh (1674-1685). Un sfânt care a fost „ucenic prea ales al Sfinţilor Mitropoliţi Varlaam şi Dosoftei ai Moldovei, prin rânduiala lui Dumnezeu ierarh sfânt şi minunat, Episcop al Huşilor şi Arhiepiscop al Romanului”, care, „păzind dreapta credinţă, ai păstorit turma lui Hristos şi în sfinţenie vieţuind, ai binecuvântat sfintele mănăstiri Râşca şi Secu”, după cum stă scris în troparul său.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evocat personalitatea celor doi sfinţi şi rolul lor în apărarea credinţei creştine: „Ioan de la Râşca şi Secu a fost un episcop isihast, un rugător şi un ierarh care s-a străduit să ţină candela aprinsă a Ortodoxiei româneşti în vremurile de restrişte.

Tocmai de aceea, Biserica a luat aminte şi după ce a făcut demersurile canonice, el a fost ridicat şi proclamat şi aici, în catedrala noastră, dar mai curând acolo unde este mormântul său, la Mănăstirea Secu, unde astăzi, dimpreună cu Sfântul Mitropolit Varlaam, cel care a avut o activitate intensă şi care a marcat Ortodoxia noastră, sunt pomeniţi. Aceşti doi sfinţi au făcut un paravan contra învăţăturilor greşite pentru a nu intra în învăţătura Bisericii noastre şi în inimile credincioşilor, a celor care poartă duhul Ortodoxiei şi nu au rupt pecetea darului Sfântului Duh”.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vasilică Osaciuc a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Dulceşti din Protopopiatul Roman, iar tânărul Gheorghe-Viorel Popa, întru diacon pe seama Parohiei Oniceni. Ierarhul romaşcan a fost însoţit în rugăciune de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Diaconia” al Catedralei Arhiepiscopale.