„Dorinţa de a merge pe urmele strămoşilor noştri”
Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova şi-a redeschis porţile după 18 ani de întrerupere a activităţii. Evenimentul a avut loc luni, 12 septembrie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
A fost un moment emoţionant, plin de bucurie, dar şi de nostalgie. Colegiul a fost relocat şi fiinţează acum în incinta Batalionului Instrucţie, Comunicaţii şi Informatică „Fraţii Buzeşti”, situat pe strada Vasile Alecsandri, la nr. 91, un spaţiu care s-a amenajat special, într-un timp-record de numai cinci luni, pentru ca elevii să aibă toate condiţiile unei pregătiri la standarde dintre cele mai înalte. Ofiţeri ai Statului-Major General al Armatei, foste cadre militare ale colegiului, reprezentanţi ai corpului profesoral, dar şi ai autorităţilor publice locale şi centrale au fost prezenţi la acest moment istoric pentru învăţământul militar. După intonarea Imnului Naţional, ordinul de reînfiinţare a Colegiului a fost citit de către contraamiralul de flotilă aeriană Liviu Lungulescu, şeful Secţiei Management Resurse Umane a Ministerului Apărării Naţionale. „În conformitate cu ordinul ministrului Ministerului Apărării Naţionale nr. E.S. 53 din 21 aprilie 2016, în baza aprobării raportului Şefului Marelui Stat-Major General, nr. 1.494 din 11 mai 2016, se acordă Colegiului Naţional Militar din Craiova denumirea onorifică „Tudor Vladimirescu”, patronul spiritual Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi steagul de onoare.
Steagul a fost înmânat comandantului colegiului, colonel Gheorghe Dincă, după care cei 200 de elevi, băieţi şi fete, au rostit Jurământul militar. A urmat săvârşirea unei slujbe de Te Deum de către preoţii militari ai Garnizoanei Craiova, în prezenţa IPS Părinte Irineu. „Regiunea Oltenia şi oraşul Craiova aveau nevoie de acest colegiu, era un vis pe care-l doream cu toţii să devină realitate deoarece pe aceste meleaguri s-au născut oameni de mare valoare, eroi care s-au distins în luptele pentru apărarea patriei şi a credinţei noastre ortodoxe strămoşeşti. Pe aceştia noi îi cinstim şi îi pomenim în rugăciunile noastre. Este o şcoală vocaţională care cultivă cele mai de seamă valori ale poporului român, iar elevii care doresc să urmeze în viaţă o carieră militară au un scop precis: dorinţa de a merge pe urmele strămoşilor noştri”, a spus IPS Părinte Mitropolit.
Ceremonia deschiderii anului școlar s-a încheiat cu defilarea celor 200 de elevi, 120 de elevi din clasa a IX-a, 40 din clasa a X-a şi 40 din clasa a XI-a, în acordurile muzicii militare a Garnizoanei Craiova.