Două bănci de ţesuturi şi celule la standarde europene
Coordonatorul Programului naţional de transplant, dr. Victor Zota, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că în 2014 va fi depăşit numărul de transplanturi realizate anul trecut. În cursul anului viitor, vor fi deschise primele două bănci de ţesuturi şi celule la standarde europene.
„ Rezultatele ne situează pe locul al doilea în Europa ca progres al activităţii de transplant. Anul trecut, România a avut una dintre cele mai mari creşteri. Am avut 100% creştere. Anul acesta avem cam 110%. Vom depăşi numărul de transplanturi pe care le-am efectuat anul trecut. S-au realizat 100 de transplanturi hepatice, aproape 200 de transplanturi renale, s-au făcut până în momentul de faţă peste 200 de transplanturi de măduvă“, a explicat Zota.
Potrivit acestuia, în România există peste 45 de centre acreditate pentru declararea donatorilor şi nu se înregistrează o rată îngrijorătoare a refuzului de donare de organe. El a susţinut că, prin intermediul unui proiect, în cursul anului viitor, vor fi deschise primele două bănci de ţesuturi şi celule la standarde europene. „Avem un proiect în care sper ca anul viitor să dăm drumul la primele două bănci de ţesuturi şi celule la nivel european, care să fie conform standardelor europene. Este un proiect foarte vechi pe care Ministerul Sănătăţii nu a reuşit să îl finalizeze. Acum, în această perioadă de ministeriat, s-a reuşit demararea acestui proiect. Este vorba de patru centre în total: Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara“, a mai spus Zota.
La rândul său, prof. dr. Irinel Popescu a declarat că în România există loc pentru o creştere sau chiar o dublare a numărului de transplanturi.
„Este clar că în România există loc pentru o creştere, chiar pentru o dublare, dacă se vor mai oferi condiţii, pentru că cifrele raportate la un milion de locuitori - numărul de donatori în România este încă redus comparativ cu restul ţărilor europene - România are necesităţi de transplant mult mai mari. (...) Este momentul să ne oprim un pic şi să reconsiderăm unde suntem“, a adăugat Irinel Popescu.
Prof. dr. Irinel Popescu a mai anunţat, miercuri, cu ocazia Congresului Romtransplant, că personalul medical implicat în procesul de donare de organe va fi specializat printr-un proiect POSDRU. „Este o activitate coordonată de Academia de Ştiinţe Medicale, care este făcută cu fonduri europene, şi noi sperăm să aibă impact“, a declarat Irinel Popescu.
Biserica Ortodoxă Română binecuvântează orice practică medicală pentru reducerea suferinţei, prin urmare şi transplantul, dacă este efectuat cu respect faţă de primitor şi de donator (fie el viu sau mort); „Trupul omenesc neînsufleţit trebuie să aibă parte de tot respectul nostru“, se spune în decizia din 17 iunie 2004 a Sfântului Sinod.
Biserica cere tuturor să privească transplantul ca pe o practică medicală menită înlăturării suferinţei membrilor ei şi nu ca pe una care să alimenteze ideea autonomiei vieţii fizice şi a eternizării acesteia, în detrimentul credinţei în viaţa eternă (adevărata viaţă) şi neglijându-se pregătirea pentru aceasta. Pentru că vede în donatorul de organe un om capabil să se autojertfească, Biserica socoteşte că acesta trebuie să împlinească gestul său de bunăvoie, din dragoste faţă de aproapele său, în urma unei informări corecte şi a unui consimţământ liber şi independent de orice influenţă străină de conştiinţa sa, se specifică în documentul postat pe site-ul patriarhia.ro şi intitulat „Transplantul de organe“. (Oana Nistor)