Două biserici închinate Sfântului Pantelimon în Cetatea Băniei

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 28 Iulie 2017

Ieri, 27 iulie, două locaşuri de închinare din Cetatea Băniei şi-au sărbătorit ocrotitorul. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon se numără printre patronii duhov­niceşti ai bisericilor „Maica Domnului”-Mântuleasa şi „Sfântul Ioan” Hera.

Biserica Mântuleasa din Cra­iova a fost ridicată în jurul anului 1790, având o formă arhitec­turală tipic muntenească. Sfântul locaş a fost construit pe fundaţiile unei biserici de lemn mult mai veche pe care istoricii o datează în jurul anilor 1680, fiind ctitorită de către Despina Doamna. În trecut avea un cimitir adiacent, care a existat până la mijlocul secolului al XIX-lea când, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cimitirele au fost desfiin­ţate de pe lângă biserici, acolo unde existau comunităţi. Din această pricină, au fost desco­perite numeroase morminte atât în interiorul bisericii, cât şi în exterior, în timpul lucrărilor de restaurare a bisericii, ceea ce a atestat mult mai uşor existenţa acestor două biserici premergă­toare celei actuale, care a fost ridicată în jurul anului 1890.

Biserica a fost restaurată integral la sfârşitul secolului al XIX-lea, când au fost adăugate turnurile de la intrare şi a că­pătat stilul arhitectural neoclasic, pictura fiind realizată de către pictorul Costache Petrescu. Biserica Mântuleasa este declarată monu­ment istoric din anul 2004, fiind inclusă în lista monumen­telor istorice din judeţul Dolj. A fost restaurată complet în urmă cu patru ani.

Biserica „Sfântul Ioan” Hera din Craiova se află pe strada Arieşului, la numărul 25. Este unul dintre cele mai vechi loca­şuri de cult ale urbei, fiind ridi­cată din temelie în anul 1804, de către Hera Stenescu, starostele cojocarilor craioveni. Construcţia a fost făcută din cărămidă, în formă de corabie, cu ziduri groase şi stâlpi puternici de susţinere. Este printre puţinele biserici monument istoric din Arhiepiscopia Craiovei care şi-au păstrat cu fidelitate forma originală. Sluj­ba de sfinţire şi intrarea ei în uzul cultului au avut loc în anul 1806. În decursul timpului a trecut prin mai multe etape de restaurare şi reconsolidare. În prezent, se nu­mără în rândul bi­se­ricilor de patrimoniu din Arhi­episc­opia Cra­iovei.