Două ctitorii de suflet în haină de lumină
Sfântul Ierarh Calinic a fost cinstit miercuri, 11 aprilie, în Mitropolia Olteniei, în două locaşuri de închinare ce-i poartă numele. La Mănăstirea Frăsinei, ctitoria Sfântului Ierarh Calinic, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La Craiova, câteva sute de credincioşi au participat la hramul Bisericii „Sfântul Calinic Cernicanul” din cartierul Valea Roşie.
Înaltpresfinţitul Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Frăsinei, care și-a sărbătorit ctitorul și ocrotitorul, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului. Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au fost prezenți părintele stareț și părinții viețuitori ai mănăstirii. La sărbătoarea mănăstirii au participat și pelerini pentru care spațiul acesta reprezintă locul de comuniune a omului cu Dumnezeu. Retrasă între munţi şi străjuită de o parte şi de alta de păduri seculare, sihăstria monahală păstrează rânduiala ctitorului ei, Sfântul Ierarh Calinic, de a nu se mânca niciodată carne în mănăstire, de a nu intra niciodată femei şi de a se face slujbă la miezul nopţii până dimineaţa.
„Mare făcător de minuni”
IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în cuvântul de binecuvântare împărtășit obștii monahale și pelerinilor prezenți, a subliniat că „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este cel mai mare sfânt pe care l-a dat neamul românesc. El s-a născut undeva lângă Biserica «Sfântul Visarion» din București și la vârsta de 20 de ani a intrat ca frate la Mănăstirea Cernica.
Datorită calităților sale extraordinare și puterii rugăciunii pe care o avea, întreaga obște l-a ales să fie stareț al aşezământului monahal. Pe când era stareț, Sfântul Calinic a avut o vedenie, i-a văzut pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și pe starețul Gheorghe, starețul care este și în calendarul Bisericii Ortodoxe Române și este serbat în ziua de 3 decembrie, care i-au poruncit să construiască o biserică nouă căreia să-i pună hramul «Sfântul Gheorghe».
A împlinit Sfântul Calinic porunca lor, însă în vremea aceea murind Mitropolitul Țării Românești, i s-a propus să fie mitropolit, iar el a refuzat. Nu a refuzat însă să vină și să cârmuiască Biserica lui Hristos aici, în Episcopia Râmnicului, care era numită Noul Severin și care suferise foarte mult din pricina unui incendiu, ce distrusese atât catedrala, cât și reședința și aproape jumătate din oraș. După ce a venit, deși locuia la Craiova, a început să reconstruiască episcopia, a construit seminarul, căruia i-a pus numele Sfântul Nicolae, a reconstruit biserica episcopiei, însă inima sa a fost în acest loc de sihăstrie, pe care l-a vizitat și unde avea să viețuiască și fratele său, Acachie, pe care l-a înnoit cu această biserică și incintă pe care le vedem și în ziua de astăzi. Lucrarea administrativă, pastoral-misionară și, de asemenea, culturală a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în eparhia istorică a Râmnicului s-a desfășurat pe multiple planuri, având drept coordonată fundamentală întărirea vieții duhovnicești din Episcopia Râmnicului. Toată activitatea Sfântului Ierarh de la Râmnic se constituie într-un program bine alcătuit și împlinit cu multă acrivie spre atingerea scopului său sfânt: reînnoirea duhovnicească și reînvierea culturală și administrativă a eparhiei pe care, prin rânduiala lui Dumnezeu, o păstorea. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, este un mare făcător de minuni, el a făcut minuni încă din timpul vieții, a fost foarte apropiat de unul dintre ucenicii săi, care i-a devenit duhovnic, și anume Sfântul Irodion de la Lainici. În anul 1955, Patriarhul Justinian, care era vâlcean după locul nașterii sale, a propus Sfântului Sinod canonizarea lui. Aceasta a fost prima canonizare din istoria Bisericii Ortodoxe Române”.
Singura biserică din Cetatea Băniei închinată Sfântului Ierarh Calinic, Episcopul Râmnicului, a îmbrăcat haine de sărbătoare miercuri, 11 aprilie, pentru a-şi cinsti aşa cum se cuvine ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, credincioşii craioveni s-au putut închina şi la moaştele Sfântului Cuvios Irodion, care au fost aduse de la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu. Sfintele moaşte au ajuns la Craiova încă din după-amiaza zilei de marţi, când au fost săvârşite Privegherea, respectiv Vecernia unită cu Litia, Utrenia şi Ceasurile pascale, iar la miezul nopţii, Sfânta Liturghie. Până miercuri seara, câteva mii de credincioşi au trecut pe la racla cu moaştele Sfântului Irodion, care au fost însoţite de la Mănăstirea Lainici de stareţul aşezământului monahal, părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu.
„Sfântul Calinic se află în ceata sfinţilor împreună cu duhovnicul său”
În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Irineu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova.
În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei, IPS Părinte Irineu a evocat modelul de adevărat păstor al Sfântului Ierarh Calinic, un păstor care are grijă de turma sa şi după plecarea la cele veşnice. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a remarcat că, în chip minunat, Sfântul Calinic se află în ceata sfinţilor lui Dumnezeu împreună cu duhovnicul său, Sfântul Cuvios Irodion. „Sfântul Ierarh Calinic a fost păstor al credincioşilor din Oltenia şi a rămas în continuare ocrotitor al acestora şi după plecarea la ceruri. Pentru că niciodată părintele nu se desparte de fiii săi. El a rămas permanent legat de aceste locuri, iar rugăciunile lui nu încetează să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru noi. Iar lucrarea sfântă şi minunată a Domnului face ca Sfântul Calinic să fie în ceata sfinţilor din ceruri împreună cu duhovnicul său, Sfântul Irodion, «Luceafărul de la Lainici», cum îi plăcea să-l numească. De aceea bucuria noastră este astăzi deplină, căci, în ziua de cinstire a Sfântului Calinic, avem spre cinstire şi închinare şi moaştele Sfântului Irodion”, a spus IPS Irineu.