Două decenii de învățământ teologic la Liceul Pedagogic din Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 09 Decembrie 2017

De praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, ocrotitorul Secției de Teologie de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, a avut loc sărbătorirea a două decenii de învăță­mânt teologic.

Cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în mijlocul profesorilor și al elevilor acestei unități de învățământ a poposit Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timi­șoarei, care a oficiat Sfânta Liturghie, în capela seminarului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi; din sobor au făcut parte și preoți care au absolvit la această unitate de învățământ. Au participat la momentul duhovnicesc conducerea școlii, părinții profesori, cadrele didactice și elevii seminariști. În cadrul slujbei, la momentul cuvenit, elevii semina­riști, în număr mare, s-au cuminecat cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de corul seminarului, condus de teologul Nicolae Șincari, profesor de muzică bisericească la seminar.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Paisie, care a vorbit despre puterea rugăciunii, a mărturisirii dreptei credințe, a mijlocirii ­înaintea Tronului ceresc și a ­milostivirii Sfântului Ierarh ­Nicolae. De asemenea, Prea­sfinția Sa a transmis gândurile de bine și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan la acest moment festiv, la împlinirea a douăzeci de ani de existență a seminarului teologic.

Clasele de teologie ale Liceului „Carmen Sylva” din Timişoara sunt organizate sub formă de seminar teologic şi au fost înfiinţate în anul 1997. Ele oferă dublă specializare: atât pedagogică, cât şi teologică. În cele 4 clase (IX-XIII) sunt în prezent 90 elevi. Aici s-a amenajat o capelă pentru formarea duhovnicească a elevilor, în care se desfăşoară programul de rugăciune şi se oficiază Sfânta Liturghie. După terminarea şi promovarea examenului de bacalaureat, absolvenţii acestei secţii se pot înscrie la orice facultate, indiferent de profil (Teologie ­Pastorală, Didactică, Istorie, Filozofie, Litere, Arhitectură ş.a).