Dovleceii zucchini, ușor de integrat în numeroase preparate

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 08 Iulie 2024

Dovlecelul zucchini face parte din aceeași familie a dovlecelului obișnuit, cu deosebirea că dovlecelul obișnuit suportă foarte bine schimbările de temperatură, în timp ce zucchini are nevoie de mai multă apă și soare. Acest aliment este considerat fruct, dar este utilizat la scară largă ca legumă. Există o varietate de zucchini, de la verde închis până la galben închis, fiecare sortiment fiind bogat în vitamine, minerale, antioxidanți, ceea ce înseamnă că, introdus în alimentaţie, contribuie la o mai bună funcționare a organismului: poate ajuta la scăderea stresului oxidativ, a riscului de boli cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer, boli oculare, a unor afecțiuni dermatologice, la susținerea digestiei etc. Dovleceii zucchini sunt ușor de integrat în alimentație pentru că este potrivit în multe rețete culinare. 

Rețete

Chec cu zucchini

Ingrediente: 3 căni de făină, 1 linguriță de sare, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 lingură scorțișoară, 3 ouă, 200 g unt, 200 g zahăr, zahăr vanilat, 2 căni zucchini ras pe răzătoare, 1 cană nuci tocate. Preparare: Într-un bol se pune făina, sare, praful de copt, bicarbonatul și scorțișoara; se adaugă ouăle bătute cu zahărul, apoi untul la temperatura camerei, zucchini și nucile; se omogenizează bine compoziția şi se toarnă într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt. Se pune la copt pentru 40-60 de minute la 150 de grade C.

Zucchini umpluţi cu ton şi parmezan

Ingrediente: 3-4 zucchini medii, 300 g ton din conservă, 2 linguri suc de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline pentru uns dovleceii, 1 lingură ulei de floarea-soarelui din conserva de ton, 50 g parmezan ras, o ceapă tocată mărunt, sare, piper, 200 g mozarella. Preparare: Se taie dovleceii pe lungime, se curăță miezul cu sâmburi, se ung jumătățile de dovlecei cu ulei de măsline, se pun în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt și se coc 3-4 minute la 180 C. Se scot din cuptor și se lasă la răcit până se prepară umplutura. În­tr-un blender se pune tonul scurs bine, se adaugă sucul de lămâie, parmezanul ras, ceapa tocată mărunt, sare piper după gust și se mixează totul până se obține o compoziție omogenă; se umplu jumătățile de dovlecel cu compoziția de ton și se pudrează din belșug cu mozarella, apoi se coc pentru încă 10 minute la 180 C.