Dragoste pentru vârstnici
Programul filantropic „Ceai bun de suflet” se desfășoară cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Persoanelor Vârstnice la nivel mondial. Luând exemplul altor asociații filantropice ale unor eparhii din țară, Asociația „Filantropia” Arad propune și anul acesta, în toată luna octombrie, implementarea în parohii a unor activități dedicate persoanelor vârstnice de pe cuprinsul întregii Arhiepiscopii a Aradului. Se are în vedere nevoia de implicare a vârstnicilor în viața comunității prin aportul experienței lor de o viață.
În acest sens, zilele trecute, membrii Asociației „Filantropia” Arad au petrecut, timp de câteva ore, împreună cu persoanele aflate în Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din cadrul DDAC Arad. Cu această ocazie, vârstnicii au servit ceaiul în timp ce și-au depănat amintiri din tinerețe, apoi au cântat pricesne, cântece patriotice și s-au rugat pentru sănătate și ajutor de la Dumnezeu. Programul asociației urmărește îmbunătățirea vieții persoanelor în vârstă din parohiile arădene și respectarea drepturilor acestor persoane, pentru a putea trăi cu demnitate alături de ceilalți membri ai comunității. Prin realizarea obiectivelor sale, Asociația `Filantropia“ Arad urmărește să sprijine Biserica Ortodoxă Română în lucrarea ei social-filantropică săvârșită pentru oameni și comunitățile lor, în spiritul învățăturii creștine.
Programul filantropic „Ceai bun de suflet” s-a desfășurat duminică, 4 octombrie, pentru prima dată și în Parohia Aradul Nou. Activitatea dedicată vârstnicilor a avut loc cu prilejul Zilei Internaționale a Vârstnicilor, la inițiativa Asociației „Filantropia“ Arad.
Întâlnirea a fost un bun prilej de a petrece împreună cu enoriașii parohiei timp de câteva ore și s-a completat prin activitățile catehetice duminicale dedicate tinerilor.
Cei 50 de vârstnici prezenți au fost serviți cu un ceai „bun de suflet” chiar de membrii corului de copii, promovând prin aceasta solidaritatea între generații. Copiii au susținut și un mic concert de pricesne celor prezenți, dar au avut ocazia să asculte și pricesne vechi și cântece patriotice interpretate de bunicii prezenți. De asemenea, copiii au aflat de la cei în vârstă care erau obiceiurile, tradițiile de mai de mult, cum se jucau copiii acum 60-70 de ani și cât de importantă era biserica în viața comunității. Amintirile povestite de bunici îndulcite cu dragostea pentru cei mici au fost savurate cu bucurie de copii.
Totodată, întâlnirea a fost un bun prilej pentru preot de a identifica nevoile acestei categorii de credincioși, de a găsi soluții și de a dezvolta relația duhovnicească cu enoriașii. Credincioșii i-au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, pentru binecuvântarea acordată în desfășurarea acestei întâlniri și pentru permanenta purtare de grijă. Această activitate a fost susținută de câțiva membri ai Comitetului parohial, în baza unor acțiuni de voluntariat a acestora și din dorința de a aduna cât mai multe fapte bune. Programul a fost primit cu bucurie de cei prezenți, urmând a repeta activitatea și cu alte ocazii.
Urmare a recomandării Sectorului social-filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, de a se desfășura întâlniri cu oamenii vârstnici din comunitățile locale, și la Parohia Vladimirescu II s-a organizat întâlnirea cu titlul generic: „Ceai bun de suflet”, aflată la a doua ediție.
Astfel, în ziua de 3 octombrie, după săvârșirea slujbei Vecerniei, preotul împreună cu credincioșii prezenți, care de această dată au fost mai ales persoane vârstnice, s-au adunat în curtea locașului de cult, în jurul unor mese pregătite de credincioasele din Comitetul parohial.
Scopul principal a fost acela de a-i asculta pe cei mai în vârstă cu problemele și necazurile lor, dar și cu bucuriile și realizările lor. Discuțiile au fost sincere și călduroase, cei mai în vârstă exprimându-și bucuria întâlnirii cu preotul lor în aceste condiții, nu doar în cadrul slujbelor divine.
La final s-a simțit nevoia și bucuria de a mulțumi reprezentanților Arhiepiscopiei Aradului, care au avut această inițiativă și a fost exprimată nădejdea că astfel de întâlniri se vor mai desfășura și în viitor.