Dreptul de deconectare de la obligațiile de serviciu

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 05 Septembrie 2024

În vigoare deja în mai multe state europene, dreptul de deconectare de sarcinile de la serviciu a intrat în vigoare recent și în Australia, scrie euractiv.ro. Concret, acest drept spune că angajații nu ar trebui să fie obligați să răspundă sarcinilor de serviciu sau e-mailurilor și altor mesaje venite prin mijloace electronice în afara orelor de lucru.

Franța a fost printre primele ţări cu această inițiativă, în 2017, urmată de Spania, Portugalia, Belgia. Grecia a introdus de asemenea legislație în această privință, actualizată relativ recent, în martie 2024. Belgia a introdus legislație în acest sens din aprilie 2023 și din octombrie a reformulat-o, astfel că măsurile se aplică firmelor cu sau peste 20 de angajați. 

În România nu există reglementări directe cu privire la dreptul la deconectare, însă legislația muncii reglementează într-un mod restrictiv durata timpului de lucru, arată un raport al fundației Friedrich Egbert. Mai exact, durata legală maximă a timpului de lucru nu poate să depășească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. În cazul telemuncii, angajatul trebuie să își exprime acordul în scris pentru ore suplimentare.