Dublă aniversare în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 11 Iulie 2022

Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria s-a aflat vineri, 8 iulie 2022, la ceas de sărbătoare: în această zi s-au împlinit 15 ani de la data hirotoniei și întronizării Prea­sfințitului Părinte Siluan ca Episcop ortodox român al Ungariei, fiind cel de-al doilea ierarh ortodox român hirotonit și întronizat în Catedrala istorică din Giula, pentru arhipăstorirea românilor orto­docși din această țară. Tot în această zi a fost marcată și împlinirea a 25 de ani de la data când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în urma ședinței de lucru din 13-14 februarie 1997, a reactualizat și a pus în aplicare hotărârile sale mai vechi, din iulie și octombrie 1950 și din martie și noiembrie 1951, de recunoaștere a înființării Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, stabilită anterior, prin Congresul Național Bisericesc al românilor ortodocși din Ungaria, ținut în 27 februarie 1946, tot în Catedrala din Giula.

Pentru a marca aceste aniversări, în Catedrala Episcopală din Giula a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către ierarhi impli­cați direct în aceste evenimente sau care au avut o legătură deosebită cu această eparhie. Soborul a fost condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Împreună cu ierarhul arădean au slujit: Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; Preasfințitul Părinte Lukijan, Episcopul ortodox sârb de Budapesta și Szentendre și Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe de la Timișoara; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin, iar la slujbă au participat credin­cioși ai Catedralei din Giula și diferite oficialități.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Arhiepiscopul Aradului, care a vorbit despre importanța credinței ortodoxe, păstrată cu sfințenie de Biserica Ortodoxă Română, dar și despre momentele istorice din viața eparhiei din Ungaria, la care a fost părtaș, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.