Duminica a 10-a după Rusalii, sărbătorită în Banat
În Duminica a 10-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a slujit în Parohia Seleuș din Episcopia Ortodoxă Română „Dacia Felix” (Serbia). Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din comunitatea Pârnești, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Ramna.
În Duminica a 10-a după Rusalii, comunitatea din filia Pârnești, Parohia Lupești, protopopiatul Lipova, a avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Credincioșii din sat, împreună cu fiii satului și numeroși oaspeți, l-au întâmpinat pe ierarh îmbrăcați în tradiționalele costume populare specifice Văii Mureșului. Chiriarhul arădean a târnosit, cu acest prilej, biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi a săvârşit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate, în ultimii ani, la sfântul locaș de cult, zidit în anii 1938-1939.
După târnosire, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în locașul de cult, în fruntea unui ales sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte părintele Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc, părintele Ioan Jidoi, protopopul de Lipova, și numeroși preoţi din parohiile apropiate, precum și părintele arhid. Tiberiu Ardelean. Au participat senatorul Constantin-Traian Igaș și primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean. Răspunsurile liturgice au fost date de corul din Săvârşin.
Cuvântul de învăţătură rostit de chiriarh a fost pus sub titlul „Bobul de credinţă şi muntele de lucrare” (conform citirilor scripturistice ale duminicii: 1 Cor. 4; Matei 17) şi priveşte raportul dintre virtute şi împlinirea ei, mai ales când este sprijinită de aripile binefăcătoare ale rugăciunii şi postului, adică reculegere şi cumpătare. Minunea istorisită este pilduitoare în această privinţă şi îşi găseşte şi o aplicare locală: o obşte mică ce dovedeşte de veacuri, mai ales prin ridicarea de biserici, strădanii peste puterile obişnuite. Îndemnul Apostolului zilei este grăitor ca preţuire pentru râvna creştinească, ce trebuie mereu întreţinută, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei i-a felicitat pe credincioșii din Pârnești și pe preotul paroh pentru grija deosebită față de biserica din sat și pentru atașamentul față de valorile Bisericii străbune. Ca semn al aprecierii pentru munca depusă, Înaltpreasfinţia Sa i-a oferit preotului paroh Alexandru Neicu distincţia de iconom. Sărbătoarea de la Pârnești s-a încheiat la căminul cultural din sat, unde s-a oferit o agapă frățească.
Scurt istoric al bisericii
În conscripţia lui Sinesie Jivanovici se menţionează că la mijlocul secolului al XVIII-lea exista o veche biserică de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” şi care la 1755 era într-o stare foarte slabă. Acesta este motivul pentru care cei de atunci au cerut aprobare pentru edificarea altui locaş de cult. Aprobarea au primit-o în 1786, dar nu au avut posibilităţi s-o construiască decât în anul 1817. Era din lemn si avea hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. A fost înlocuită în 1877 cu o alta, tot din lemn, însă cu hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur”, demolată în 1940. In 1938-1941 este edificată actuala biserică din cărămidă si piatră, cu hramul „Sf.M.Mc. Gheorghe”, sfințită în 1941 de către Episcopul Andrei Mageru al Aradului. În ultima perioadă, prin vrednicia părintelui paroh Alexandru Neicu şi prin râvna parohienilor, s-au făcut reparații atât interioare cât și exterioare, s-a restaurat și s-a completat pictura.
În după-amiaza zilei, chiriarhul a efectuat o vizită pastorală în Parohia Vărădia de Mureş, spre a da îndemnurile necesare preotului paroh Gheorghe Ile pentru restaurarea lăcaşului de cult. De altfel, Înaltpreasfinţia Sa a mai poposit şi cu alte ocazii în această parohie. În anul 1995, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a vizitat această parohie însoţit fiind de Alteţa Sa Regina Ana, cu ocazia sfinţirii Troiţei Eroilor din cele două războaie mondiale, precum şi a eroilor Revoluţiei din decembrie 1989.
Zi de sărbătoare în Parohia Ramna
În Duminica a 10-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Ramna, Protopopiatul Reşiţa. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Învierea Domnului”, după care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, la care au participat, alături de autorităţile locale, un număr însemnat de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Adrian Moteca a fost hirotesit sachelar, iar cei ce s-au implicat în procesul de renovare şi înfrumuseţare a bisericii parohiale au primit din partea chiriarhului acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.
„Chiar dacă am rămas cu o singură biserică ortodoxă aici, la Ramna, pentru că cealaltă a fost retrocedată Bisericii Greco-Catolice, dumneavoastră nu ați deznădăjduit, ci v-ați mobilizat și v-ați întărit în credința cea adevărată, în credința moșilor și strămoșilor noștri, atașându-vă și mai mult de această biserică, de acest locaș de închinare, în care dumneavoastră și înaintașii dumneavoastră v-ați botezat, v-ați cununat; și tot de aici înaintașii dumneavoastră au plecat pe ultimul drum spre cimitir, care, de asemenea, este îngrijit și de care dumneavoastră v-ați ocupat foarte mult. La intrare în sat am văzut și o troiță în jurul căreia ați așezat flori și iarba este cosită nu de mult. Prin urmare, toată comunitatea și toate lucrurile sacre din această parohie au fost primenite pentru ziua de astăzi, în primul rând sfânta biserică, apoi curtea bisericii, cimitirul, dar și troițele care binecuvîntează această comunitate pravoslavnică”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, în cuvântul de învățătură.
Localitatea Ramna este atestată documentar în 1364 și a avut o biserică de lemn ridicată în 1725 cu hramul „Învierea Domnului”. Biserica actuală, cu același hram, a fost construită în 1770, în stil baroc.