Duminica a 23-a după Rusalii la Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 27 Octombrie 2020

În Duminica a 23-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Slujba a avut loc în fața catedralei din Piața „Avram Iancu”, în prezența a numeroși clujeni, cu respectarea îndrumărilor biseri­cești și a regulilor din perioada stării de alertă.

Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Diplomația diavolului”, vorbindu-le celor pre­zenți despre indiferentismul religios. De asemenea, a atras atenția asupra faptului că părinții sunt datori să-și îndemne copiii să participe la Sfânta Liturghie: „Vă readuc aminte că Sfântul Sinod a hotărât ca acest an să fie dedicat cate­hizării părinților și copiilor. Tare ne dorim ca părinții să își îndemne copiii, adolescenții, studenții să vină la Sfânta Liturghie. E adevărat că am trecut și trecem printr-o perioadă dificilă, dar respectând toate măsurile sanitare care ni se recomandă, putem veni la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, noi, copilașii noștri și nepoții noștri. Lucrul acesta vi-l pun la suflet pentru a nu ne asemăna cu cei din ținutul Gherghesenilor, care L-au rugat pe Domnul Hristos să îi lase în pace și să plece de la ei”.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Petru-Marian Săsărman-Dobrea a fost hirotonit preot pentru Parohia Ciosa, Protopopiatul Bis­trița.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de Sergiu Stanciu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. De asemenea, pentru că în 25 octombrie a fost sărbătorită Ziua Armatei Române, în cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei s-a rugat pentru eroii neamului și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.