Duminica a 6-a după Rusalii în Mitropolia Banatului
În Duminica a 6-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Arad – Faleza Sud, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat vizite pastorale în eparhie.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a aflat în Duminica a 6-a după Rusalii în mijlocul credincioșilor timișoreni. Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din urbea Timișoarei, oficiată de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, un număr mare de credincioși s-au împărtășit cu Sfintele și Dumnezeieștile Taine. La finalul Liturghiei, Chiriarhul Banatului a rostit înaintea credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a reliefat semnificațiile duhovnicești ale fragmentului scripturistic de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, ce relatează despre puterea taumaturgică a Fiului lui Dumnezeu asupra slăbănogului din cetatea Capernaum. În acest sens, Părintele Mitropolit a subliniat interrelația dintre păcat-suferință și iertare-vindecare, evidențiind faptul că păcatul, chiar dacă nu produce imediat suferințe fizice, este o violentare a sănătății duhovnicești. De asemenea, a Înaltpreasfinția Sa a scos în relief faptul că iertarea, nu este doar un simplu act de trecere cu vederea a unei fapte rele, ci este mai mult decât atât, este o restaurare ontologică a firii îmbolnăvite de păcat. La final, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe toți credincioșii, ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului, să înalțe rugăciuni stăruitoare către Tronul Sfintei Treimi, dar și către Maica Domnului, pentru pacea lumii, înmulțirea dragostei, luminarea minții și sporirea duhovnicească, pentru a fi bineplăcuți lui Dumnezeu și Maicii Preasfinte.
Sfânta Liturghie arhierească în biserica Parohiei Arad - Faleza Sud
În Duminica a 6-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”, Arad-Faleza Sud. Cu acest prilej, chiriarhul arădean, înconjurat de preoţii acestei parohii şi mulţime de credincioşi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica aflată în construcţie.
La momentul rânduit, chiriarhul a vorbit celor prezenţi despre Puterea lui Dumnezeu (conform pericopelor scripturistice ale duminicii: Romani 12; Matei 9), ca însuşire a fiinţei Sale din care a dat şi oamenilor, făcându-se referire la iertarea păcatelor prin Mântuitorul şi la succesiunea apostolică, adică ierarhia bisericească. În acest cadru se cuvine a ţine dreapta socoteală pentru ca darurile lui Dumnezeu, roadă a puterii Sale, să fie folosite după voia Sa spre realizarea planului divin pentru lume. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşi pentru vremea postului ce urmează în a se folosi spre mărturisire şi iertare.
La finalul slujbei, părintele paroh Pavel Brânduşe a mulţumit chiriarhului pentru vizita efectuată şi binecuvântarea arhierească oferită credincioşilor acestei parohii.
Vecernie şi sfinţire de obiecte la Catedrala Arhiepiscopală din Arad
La ceas de seară, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit slujba Vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală. La finalul slujbei, chiriarhul împreună cu preoţii catedrali şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, a săvârşit o slujbă de sfinţire a Sfintei Cruci ce va fi aşezată în Sfântul Altar al catedralei şi a unei icoane cu Învierea Domnului pentru paraclisul catedralei.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură despre puterea crucii şi a icoanei, în legătură cu sfinţirea crucii de la altar şi a icoanei Învierii, în atmosfera tainică a sărbătorilor ultimei luni a anului bisericesc, în care îndrumă la sporirea râvnei credincioşilor spre cele sfinte, prilejuită şi de zilele de postire ce urmează.
Crucea este din lemn de paltin sculptat de către sculptorul arh. Sorin Martin, poleită cu foiţă de aur 24K prin tehnica „Bolus”, pictura realizată de prof. dr. în arte plastice Cezar Cătălin Băluţ, pictorul catedralei, donată de o familie de credincioşi.