Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci în Banat
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Lipova, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în biserica parohiei Obreja din Protopopiatul Caransebeș.
În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioşilor din parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Lipova. Cu acest prilej, ierarhul arădean a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor a făcut parte şi protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Aradului.
Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost pus sub titlul „Calea crucii” (cf. citirile scripturistice ale duminicii: Gal. 2; Marcu 8 şi 9), prin drumul crucii însemnând îndepărtarea ispitelor lumii şi urmarea virtuţilor din dragoste de Dumnezeu şi de aproapele, ţinând măsura dreaptă în raport cu iubirea de sine. Îndemnul de a urma mai mult decât faptele legii pe cele ale credinţei, singurele care îndreptăţesc prin mărturisirea pildei pe care Mântuitorul Însuşi o dă credincioşilor. La momentul potrivit din Sfânta Liturghie, mulţi credincioşi şi copii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.
În după-amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a participat la întrunirea Cercului pastoral-misionar, coordonat de părintele Ilie Nădăban, în Parohia Sederhat. Aici, chiriarhul a vorbit celor prezenţi despre importanţa istorică şi simbolică a Tainei Sfântului Maslu.
Biserica ortodoxă română cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Lipova a fost zidită în sec. XIV. S-au mai adus modificări în sec. XVI-XVII şi în 1930, prin arhitectul Ioan Anton Popescu din Cluj, iar lucrarea a fost executată de antreprenorul Fillinger din Lipova. Biserica este zidită din piatră în stil baroc vienez, iar turnul în stil baroc rococo sub formă de cădelniţă. Pictura este realizată în sec. XIV, dar și în sec. XVII de pictorul Nedelcu (1732) în frescă pur-bizantină. Iconostasul este pictat de Ştefan Teneşchi. Sculptura iconostasului şi a mobilierului este opera sculptorului bănăţean N. Busuioc (1930).
Bucurie duhovnicească în Parohia Obreja
Zi specială a fost Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci pentru credincioșii din Parohia Obreja, Protopopiatul Caransebeș. Potrivit unei frumoase tradiții, în această duminică se adună foarte mulți credincioși, membri ai Asociației Oastei Domnului în parohia de pe Valea Bistrei. Alături de ei a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
La sfânta slujbă au participat și autoritățile locale, precum și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare specifice zonei Văii Bistrei. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La momentul potrivit, mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului.
„Am venit cu bucurie aici la Obreja pentru că în fiecare an în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci are loc adunarea Oastei Domnului. Frați și surori din eparhia noastră, dar și din alte părți ale țării vin aici și se roagă pentru toată lumea, cântă lui Dumnezeu imne de laudă și tâlcuiesc împreună cu preoții desemnați cuvinte din Sfânta Scriptură. Astăzi a fost într-adevăr o bucurie și o înălțare duhovnicească, în primul rând la Sfânta Liturghie, și iată cum frații și surorile din lucrarea Oastei Domnului, prin acest eveniment de astăzi, știu să încheie în mod deosebit praznicul Înălțării Sfintei Cruci, în această duminică când ne amintim de responsabilitatea pe care trebuie s-o avem fiecare în ceea ce înseamnă purtarea și asumarea crucii”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost zidită înainte de anul 1780 şi pictată în 1834 de către Trifon Achimescu, apoi reparată şi pictată din nou de Ion Băleanu în anul 1937. Tot în 1937 s-a făcut şi actualul iconostas de lemn, iar pictura a mai fost restaurată în anul 1967. Biserica, monument istoric, este construită din piatră şi cărămidă în stil baroc. Turnul, situat deasupra pronaosului, are înălţimea de 32 m şi este din cărămidă şi acoperit cu tablă de cupru, iar pardoseala este din plăci de ceramică cu motive populare. În 1999 s-au montat ferestre cu vitralii, iar în 2007 s-au efectuat reparaţii capitale. În anul 1995, în exterior au fost executate în mozaic de Murano icoanele „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, „Maica Domnului” şi „Sfinţii Arhangheli”. Parohia Obreja din Protopopiatul Caransebeş, prin numeroasele activităţi pastoral-misionare desfăşurate, este una dintre parohiile de frunte de pe Valea Bistrei şi din Episcopia Caransebeşului.