Duminica Floriilor la Parohia Chitighaz, Ungaria
La fel ca în anii trecuți, la praznicul Floriilor, 28 aprilie, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor de la Parohia Chitighaz (Kétegyháza), unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu părintele Florin Olteanu, paroh de Chitighaz și protopop de Giula, și arhidiaconul Emanuel Văduva de la Catedrala Episcopală din Giula.
La slujbă au participat credincioși din Parohia Chitighaz, dar și din Macău (Mákó), care sunt apropiați de părintele Florin Olteanu, solicitând prezența sa pentru diferite slujbe oficiate în această localitate în care trăiesc și români. De asemenea, au luat parte și oficialități, ca de pildă Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, sau Petru Sălăjan, directorul Școlii Generale Românești din Aletea (Elek), care este și cântăreț la strana bisericii din Chitighaz, alături de un cântăreț mai în vârstă.
Înainte de Sfânta Liturghie, potrivit tradiției locale, ierarhul a săvârșit sfințirea unui rând de Sfinte Vase (Disc, Potir, steluță, copie și linguriță) dăruite acestei parohii, dar și sfințirea ramurilor de salcie care au fost oferite apoi credincioșilor, sau au fost puse în biserică, împletite sub formă de cununi. Credincioșii le duc la casele lor și prin ele se aseamănă copiilor și evreilor de odinioară, care, cu ramuri de finic în mâini, L‑au întâmpinat cu multă bucurie pe Hristos Domnul, ca pe un Împărat blând al lui Israel, ce vine în cetate, stând pe mânzul asinei, după cum spun și prorociile de odinioară.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre semnificația acestei sărbători, care urmează îndată după învierea lui Lazăr și premerge sau anticipează Învierea Domnului, esența Sfintelor Paști, dar deschide și Săptămâna Mare, a Sfintelor Pătimiri pe care Hristos Domnul le‑a răbdat de bunăvoie pentru mântuirea întregului neam omenesc, ne‑a transmis Biroul de presă al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Biserica actuală, din zid, de la Chitighaz, a fost construită pe locul unei biserici mai vechi, din lemn, înainte de anul 1779.