Duminica Întoarcerii Fiului risipitor la catedrala din Roman

Un articol de: Pr. Daniel-Ionel Marari - 02 Martie 2021

În Duminica a 34-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Liturghia arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

După citirea pasajului evanghelic, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a tâlcuit Parabola Întoarcerii Fiului risipitor.

„Pilda Fiului Risipitor este una dintre cele mai actuale parabole ale societății de astăzi. Fiul a cerut libertatea de la tatăl său și a ajuns în libertinajul din care nu a mai putut ieși. Dumnezeu ne caută în multiple feluri, dar cele două posibilități de a-Și recupera oaia cea rătăcită sunt răbdarea și acțiunea. Să ne primească Dumnezeu ca pe fiii risipitori și să nu uităm că suntem păcătoși, dar păcătoși pocăiți și trecuți prin acea metanoia, adică prin acea răsucire a minții către valorile supreme ale vieții care să ne conducă la Dumnezeu. Cea mai mare valoare pe care a dat-o El omului este viața. Fiul risipitor, atunci când a plecat, a întors spatele lui Dumnezeu. Noi nu suntem singuri în Biserică, ci suntem cu Singurul Dumnezeu, Cel cu care trebuie să rămânem și aici și în veșnicie”, a arătat chiriarhul Romanului și Bacăului.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Gabriel Piștea, pe seama Parohiei Lăloaia, din localitatea Comănești, Protopopiatul Moinești.